ЕП иска премахване на глифозата до края на 2022 г.


ЕП иска премахване на глифозата до края на 2022 г.
Снимка: Pixabay

3304

Във вторник Европейският парламент подкрепи пълната забрана на хербицидите на основата на глифозат до декември 2022 г. и незабавното ограничаване на употребата на веществото.

Парламентът се противопоставя на предложението на Европейската комисия за подновяване на спорния лиценз на хербицида за период от 10 години. Вместо това според евродепутатите ЕС трябва да изготви планове за постепенното премахване на веществото, като се започне с пълна забрана на употребата в домакинството, както и забрана за употреба в земеделието, когато биологичните алтернативи (т.е. „интегрирани системи за борба с вредителите“) започнат да се справят достатъчно добре в борбата с плевелите.

Според евродепутатите глифозатът да бъде напълно забранен в ЕС до 15 декември 2022 г., като бъдат приети необходимите междинни стъпки за това, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Притеснения относно научните оценки на веществото

Оценката на риска, направена от ЕС преди подновяването на лиценза на веществото, беше изпъстрена с противоречия. Агенцията на ООН за изследване на рака и Агенциите на ЕС по безопасност на храните и химикалите, стигнаха до различни заключения относно безопасността му.

Освен това публикуването на така наречените „документи на Монсанто“, вътрешни документи на компанията, която притежава и произвежда Раундъп®, чието главно активно вещество е глифозатът, предизвика съмнения за достоверността на някои от научните трудове, използвани в оценката, направена от ЕС, относно безопасността му.

Според евродепутатите процедурата по одобрение от ЕС, включително научната оценка на веществата, трябва да се основава само на публикувани, рецензирани и независими проучвания, изготвени от компетентни публични органи. Агенциите на ЕС трябва бъдат усъвършенствани, за да могат да работят по този начин.

Следващи стъпки

Необвързващата резолюция беше приета с 355 гласа „за“ срещу 204 „против“ и 111 „въздържал се“. Държавите членки на ЕС ще гласуват предложението на Комисията за подновяване на разрешението за пускане на пазара на глифозата в сряда.

Европейска гражданска инициатива, която призовава за забраната на хербицида, достигна повече от един милион подписа за по-малко от година, което ще доведе до публично изслушване в парламента през ноември.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички