Държавният дълг на САЩ вече е почти 20 трлн. долара


Държавният дълг на САЩ вече е почти 20 трлн. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

2619

Държавният дълг на САЩ за пръв надхвърли 19,5 трилиона долара, съобщи Министерството на финансите.

В края на вчерашния ден дългът достигна 19,51 трилиона долара. Коментирайки новината, онлайн изданието Washington Examiner напомня, че когато Барак Обама пое президентския пост, дългът бе 10,63 трилиона долара. Така за непълни 8 години той почти се е удвоил. Очаква се в края на мандата на Обама идния януари дългът да доближи 20 трилиона долара.

По данни на МВФ сегашният дълг на САЩ представлява 107,5% от брутния вътрешен продукт. През 1998-2007 години той бе средно 60,7 на сто, съобщава ТАСС.

Междувременно в обръщение към клиентите на банка Societe Generale нейният аналитик Албърт Едуардс предупреждава, че единственото, което крепи американската икономика, е потребителят, но това няма да продължава дълго. За неговото обръщение съобщи Business Insider.

По думите му икономиката на САЩ е близо до срив, а намаляването на производственото инвестиране и на печалбата показва, че предстои рецесия.

Аналитик сравни сегашното икономическо положение в САЩ с това отпреди финансовата криза през 2007 година, когато само потреблението крепеше икономиката от рецесия. Но в крайна сметка, липсата на инвестиции в бизнеса и забавянето на пазара на труда рефлектира и върху потребителите и БВП на страната рухна. Едуардс предупреждава, че растежът на инфлацията в САЩ скоро ще започне да изтощава ресурсите на потребителите, което само ще влоши положението.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички