Държавата ще спре временно концесията на мина "Оброчище"


Държавата ще спре временно концесията на мина "Оброчище"
Снимка: БГНЕС

2504

Временно ще прекратя договора с мина "Оброчище" – докато не бъдат платени тези концесионни възнаграждения, обеща енергийният министър Теменужка Петкова, която уточни, че спирането на договора вероятно ще е за 14 дни. По темата Петкова обяви, че договорът за концесията вече е разгледан, а концесионерът "Евроманган" не е платил 205 000 концесионни възнаграждения.

Трябва да намерим начин „да дисциплиниране на концесионера” и да запазим работните места в мината, добави Теменужка Петкова.

Вече пети ден миньори стачкуват в мина „Оброчище”, като много от тях се намират под земята над 100 часа. Техни колеги над земята казаха, че много от тях вече не издържат. Един от стачкуващите е изваден късно снощи по спешност, защото му е станало лошо.

Мина „Оброчище” е приватизирана през 1999 година, а през 2015 година в мината имаше инцидент с починал човек. От тогава текат протести – заради лоши заплати и нередовното им изплащане, макар да има сключен колективен договор, който обаче, по думите на служителите, не се изпълнява. Заплатите за май евентуално ще бъдат платени от ръководството след 8 юни, по обещание на ръководителите. Работниците настояват за разваляне на концесията, заради неизпълнението на колективния трудов договор. Концесията изтича през 2024 година.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички