Държавата праща писма на сънародници в чужбина и ги кани на работа у нас


Държавата праща писма на сънародници в чужбина и ги кани на работа у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

2572

Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) изпраща писма на емигранти, като ги кани да се върнат обратно в България.

С писмата всъщност се предлага работа в България, като те са адресирани до наши сънародници според потребностите на бизнеса, който си търси работна ръка – например към Франция се адресират писма с работни места, за които трябва френски език. Ако има интерес, се организира среща.

Общо казано е, че пращаме писма – говорим по телефона, по скайп, пращаме имейли, заяви Ива Крумова от ДАБЧ. Тя се похвали, че в Костинброд дошли на работа 40 души от Западните покрайнини в Сърбия. Всъщност с тези думи Крумова призна, че държавата се цели в етнически български общности, които живеят в държави с по-нисък стандарт от българския. Крумова обаче увери, че държавата работи и със Западна Европа.

"Опитваме се – знаем, че малка част се връщат", коментира Крумова. Тя разказа, че в България се връщали и хора, които имат имоти. Друг аргумент от икономическа гледна точка за завръщане е, че в България с по-малка заплата имаш по-големи покупателни способности.

Статистика обаче колко българи са се завърнали няма. "Времето ще покаже” – така Крумова отговори на въпрос как ще стане ясно дали усилията на ДАБЧ дават резултат.

В свой репортаж Нова телевизия представи историята на семейство, което живяло в Испания няколко години и се върнало тук, тъй като щяло да има близнаци. Жената – Валя, емигрирала, защото била блъсната на пешеходна пътека от депутатски син и в крайна сметка нямало виновен за случилото се. Но когато забременяла, взели решение с мъжа си да се върнат. Семейството е причината, която ни върна, казва жената, но изброява всички познати неща, които не са наред т.е. си остават все същите.

По данни на "Отворено общество", около 1,1 млн. българи живеят в чужбина. Средно всяка година България бива напусната от по 25 000 души – през последните 5 години.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички