Дрехите втора употреба може скоро да поскъпнат


Дрехите втора употреба може скоро да поскъпнат
Снимка:

4287

Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе продуктови такси и за продаваните дрехи втора употреба, съобщиха от Българската стопанска камара. Предстои да бъде създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса.

Основният мотив за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък.

Въвеждането на екотакси със сигурност би увеличило цената на продукта, каза Любомир Кленов, член на УС на Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България.

„Има сериозен внос в България, предимно от Западна Европа, на година около 25 000 тона. Има и локално събиране на дрехи втора употреба у нас. Над половината се изнася отново извън България за африканския и азиатския пазар. България е пазарен лидер най-вече в сортирането”, допълни той пред bTV.

По думите му повторната употреба на текстил като цяло се стимулира от ЕС. Ако в България се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, това ще бъде абсолютен прецедент в Европа, посочи Кленов. Според него това реално не би стимулирало повторната употреба, а би запълнило сметищата повече.

„В България така или иначе съществува сериозен „сив сектор”, това са фирми, които извършват нелегален внос, години наред не се плащали ДДС, осигуровки и данъци. Те няма да плащат и тази такса и всъщност, реално погледнато, ще придобият още едно конкурентно предимство. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, отколкото е в момента”, смята Любомир Кленов.

„Не повече от 1-2% от това, което остава в България, би следвало да стигне до сметищата. И категорично нищо от компаниите, които са членки на асоциацията, не стига до т. нар. употреба за отопление, огрев и т.н., увери той. „Да виним бранша, който се занимава с дрехи втора употреба, за мръсния въздух в София, не е сериозно”, коментира още Кленов.

От пресцентъра на екоминистерството пък заявиха, че към момента министерството няма изготвено предложение за въвеждане на продуктова такса за пуснатите на пазара облекла и други текстилни изделия втора употреба. „При изготвянето на нормативни актове МОСВ осигурява прозрачност и публичност чрез провеждане на задължителните обществени консултации с всички заинтересовани страни и лица. В случай на изготвяне на такъв проект той ще бъде подложен на подобна дискусия”, се казва в съобщението.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички