Досега не изследвали за фипронил у нас, защото бил забранен


Досега не изследвали за фипронил у нас, защото бил забранен
Снимка:

3478

Фипронилът никога не е бил параметър по лабораторните изследвания. Всички изследвания не са съдържали този параметър, защото фипронилът е забранен. Това обясни министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на въпрос ако не беше избухнал скандалът в Европа със заразените яйца, дали у нас е щяло да тръгнат проверки.

По думите му до края на годината ще продължат проверките при яйцата. До момента са установени 1,5 млн. замърсени с фипронил яйца, всички кокошки-носачки на възраст над 35 седмици от фермите, в които е установено използването на препарата, ще бъдат унищожени, както и яйцата.

По изчисления на Порожанов при 0,005 съдържание на фипронил на кг, пречупено през телесната маса, ако един човек тежи 70 кг, трябва да изяде от 70 до 80 яйца, в зависимост от грамажа, за кратък период - от 7 дни, за да се получи отравяне.

Като цяло фипронилът е забранен за използване при продуктивни животни. Всеки е наясно с тази забрана. В Белгия и Холандия той е бил ползван за подсилване на други препарати, защото той има своите качества, обясни Порожанов пред bTV.

Докладът от последно изследваните яйца още не е готов, но в складовете на фермата са намерени 17 туби с фипронол, в който има 2% активно вещество фипронил. Третирани са били предни плочки в рамките на фермата, но две от стадата са със свободно гледане на кокошките и хипотезата да се случи заразяване е налице.

Земеделският министър обяви, че на сайта на министерството ще бъде качена подробна надграждаща информация за предприетите мерки и опасността от замърсяване при хранене. Целта е да върнем доверието, ако има такова разколебано, допълни още Порожанов.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички