Дончев: Предложихме на ЕК варианти за реорганизация на газовите дружества


Дончев: Предложихме на ЕК варианти за реорганизация на газовите дружества
Снимка: БГНЕС

2382

В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание по повод наложената от ЕК глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от 77 млн.евро.

Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо, съобщиха от правителствения пресцентър.

„Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още вицепремиерът Дончев. Той подчерта, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

„Предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна”, заяви днес на правителството заседание Дончев.

Същата теза развива от първия ден енергийният министър Теменужка Петкова, а вчера подобен коментар направи и премиерът Бойко Борисов.

Още във вторник ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер обаче опроверга тези твърдения с думите: „За нас беше важно само престуктурирането на компанията, така че да изчезне възможността за повтаряне на незаконните действия. Как да бъде направено това, не е наша работа“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички