Домакинствата и фирмите в Европа ще са най-потърпевши от Brexit без сделка


Домакинствата и фирмите в Европа ще са най-потърпевши от Brexit без сделка
Снимка: Pixabay

2891

Финансовата система на Великобритания е готова за нестабилността, която ще бъде предизвикана от Brexit без сделка, но домакинствата и компаниите в останалата част на Европа могат да се изправят пред сериозни проблеми, предупреждава Английската централна банка (АЦБ) в изявление, цитиранo от Reuters.

Великобритания гарантира, че британските кредитополучатели ще имат достъп до финансови институции от другата страна на Ламанша, ако Лондон и Брюксел не успеят да се договорят навреме за Brexit, но други страни от ЕС не са толкова активни.

В навечерието на наближаващия на 29 март Brexit, британският премиер Тереза ​Мей ще продължи да търси отстъпки от Брюксел, въпреки че не отхвърля и възможността за забавяне на излизането на Великобритания от ЕС.

Потенциалните проблеми за кредитополучателите в ЕС включват по-високи лихвени проценти по кредитите, а клиентите от блока не са готови да правят бизнес с новосъздадени звена на банки и борси, отворени в градове като Франкфурт и Амстердам в отговор на предстоящия Brexit.

Едва 10-20% от големите клиенти в ЕС са изпълнили изискванията, необходими за използването на тези дъщерни дружества.

Има риск проблемите в Европа да повлияят и на Великобритания, посочва Комитетът за финансова политика на Английската централна банка.

„Възможно е известно прекъсване на трансграничните услуги, а при отсъствието на други действия от страна на органите на ЕС остават някои потенциални рискове за финансовата стабилност“, предупреждават от паричната институция.

Централната банка ще стартира ново седмично изкупуване на евро, за да гарантира, че банките, базирани във Великобритания, ще могат да вземат заеми в общата европейска валута.

Европейските банки и застрахователи може да купуват по-малко британски държавни облигации и банков дълг, ако Великобритания напусне блока без сделка, поради по-строгите капиталови правила от регулаторните органи на ЕС.

Управителят на АЦБ Марк Карни вече предупреди, че Великобритания разчита на други държави и компании заради големия дефицит по текущата сметка, който може да стане по-труден за финансиране, ако страната изведнъж загуби доверието на чуждестранните инвеститори.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички