Доклади за дебили (Част II)


Доклади за дебили (Част II)
Снимка: БГНЕС

4002

Увеличението на цената на тока за бизнеса обслужва намерението за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Това смята д-р Петър Кърджилов по една от наболелите теми в енергийния сектор. И се аргументира подробно защо е такава гледната му точка в следващите редове. Материалът е публикуван в Actualno.com.

Публичната манипулация по темата за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" е много подобна на тази за "втория лифт" и "третия пол", като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лева и поставяне на живота и здравето на българи и румънци в реален риск. В първа част на този текст разгледах начина, по който министър Теменужка Петкова и БЕХ се опитват да ни пробутат един ненаучен доклад, излизащ от БАН, но с анонимни автори. Разказах за част от грешките, неверните данни и манипулациите в творението на БАН. Обсъждане на този скандален доклад между неговите критици и анонимните му и до днес автори все още, вече повече от месец, не се случило в телевизиите с национален ефир. В медийния дневен ред обаче влезе по-горещата енергийна тема за шоковото увеличаване на цената на тока за бизнеса.

Като специалист по публична комуникация при рискове и кризи от няколко години изследвам публичността на теми, свързани с високо рискови за гражданите индустриални проекти и съоръжения, включително ядрените. Наблюдавам последователността и съвкупността от събития, както и главните действащи лица в медиите по двете теми – рестартирането на АЕЦ "Белене" и ръста в цената на тока за бизнеса. Ето как се развиха новините за АЕЦ "Белене" и спекулативното увеличаване на цената на тока за бизнеса във времето от средата на декември насам.

Стратегия за национална несигурност

След като БАН получи сериозни обвинения в изпълнение на поръчка на правителството и нейният ръководител проф. Александър Тасев поиска на 3 декември от БЕХ разрешение да публикува доклада и 20 дни преди това публикуване да стане факт – на 12 декември, научихме, че изграждането на нова атомна централа е включено в актуализираната Стратегия за национална сигурност, приета от Министерски съвет. Значи, според мъдрите ни управляващи строителството на нова атомна централа в сеизмична област (разломът "Вранча"), във време на глобални терористични атаки, на военни действия само на 1400 километра от нашата територия (Сирия), заробваща данъкоплатците с милиарди, засилваща енергийната зависимост на страната ни от Русия и в противоречие с европейските енергийни политики, "има стратегическо значение за националната ни сигурност". Може би правителството е решило, че доброто дело по износ на ток за всички нуждаещи се ще омилостиви вражеските сили да не нападат България и Майката природа да не предизвиква земетресения? Този пълен абсурд в стратегията показва доколко управляващите реално ги е грижа за националната сигурност и доколко се ръководят от интересите на народа. И едно отклонение: интересно кой разумен и критично мислещ човек може да има доверие в управляващи, приели Стратегия за националната сигурност, която съдържа дълбокото философско прозрение: "Организираната престъпност формира предпоставки за възникване на корупция и се възползва от нея".

Още един доклад за дебили

Когато на 3 януари беше публикувана тази 1/3 доклад на БАН (две части с общ обем от 367 страници, като пълният обем беше обявен, че е 1000 страници) националните медии, включително обществените БНТ и БНР, не организираха никакъв дебат по текста.

На 26 януари обаче председателят на "Булатом" Богомил Манчев представи в предаването "Лице в лице" по bTV нов доклад в подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене", този път с акцент за участие на държавата, сиреч с нашите пари. В същия ден в парламента гостува генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, която държала вдъхновяваща реч пред депутатите как България трябвало да ускори изграждането на втора атомна централа. Госпожата изнесла презентация на същия този доклад в парламентарната комисия по енергетика и пред министър Теменужка Петкова.

Богомил Манчев се похвали, че докладът е писан от международни експерти от Виенския център за ядрена компетентност. Факт е обаче, че имена на автори и на този доклад няма, а текстът започва с "декларация за отказ от отговорност". Дори бегъл прочит на документа от неспециалист навежда на мисълта, че текстът е авторство на хора от самата "Булатом", които естествено имат огромен финансов интерес от строителството на атомни централи.

Според текста на "международните експерти" "регионът на Югоизточна Европа продължава да страда от недостиг на енергия и се нуждае от достъпна и надеждна електрическа енергия за осигуряване на своя базов товар". Това твърдение е невярно. Както видяхме в първата част на "Доклади за дебили", в България до 2040 година вътрешното търсене е балансирано.

Ето какви са тенденциите при по-големите ни съседи. За 9 години (2006-2015) общата инсталирана мощност на ВЕИ в Гърция е нараснала от 3912 МВт до 8189 МВт, т.е. имат ръст средно 474 МВт за година. За същия период в Турция общата инсталирана мощност на ВЕИ е нараснала три пъти – от 13234 МВт до 31694 МВт - среден ръст от 2051 МВт годишно. Само през 2016 година инсталираната мощност на вятърните генератори е нараснала с 1363 МВт, достигайки 6081 МВт. Турция планира също изграждането на две атомни централи – АЕЦ "Аккую" и АЕЦ "Инеада". През 2016 година Румъния успя да осигури 42% от електропотреблението от ВЕИ. През май 2017 година Сърбия започна изграждането на 483 МВт нови вятърни мощности. Точно преди една година Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) обяви, че потенциалът на производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа, в частност и в България, остава неоползотворен. Според IRENA страната ни има потенциал от 18 ГВт за енергия от вятър, 6 ГВт от слънце, 1 ГВт от биомаса и 1,6 ГВт хидроенергия. Освен всичко това, в целия регион, както и в цяла Европа и света, се повишава енергийната ефективност и намалява потреблението. Докладът на "Булатом" повтаря също кухите опорни точки от този на БАН за "съществени приходи от износ" и "потенциално заплашени от затваряне мощности".

Анонимните автори на новия "международния" доклад в подкрепа на АЕЦ "Белене" поставят особен акцент върху факта, че имаме вече платено оборудване и развиват сценариите какво може да се прави с него – да се продаде за скрап, да се продаде на друга държава, да се монтира в АЕЦ "Козлодуй", да се построи на площадката на АЕЦ "Белене" с чужд инвеститор и от държавата, като горещо препоръчват последния вариант. Невярно е твърдението, че реакторното оборудване е проектирано и произведено специално за площадката на АЕЦ "Белене" и не може да се монтира в други централи. И някак разсеяно пропускат също така да отбележат факта, че стойността на оборудването е около 1/10 от цялата нужна сума за строежа, без да включваме парите за геоложко хранилище за отработеното гориво и извеждането от експлоатация.

В частта за рисковете например са включени диаграми с неизвестно авторство и входящи данни. Изобщо не се споменава за сериозния сеизмичен риск – разломът Вранча. Още в края на 80-те години на миналия век български и руски учени дават становищата си, че на тази площадка АЕЦ не трябва да се строи. Същото е записано и в заключението на Бялата книга на БАН от 1990 година, в която участват 85 учени и експерти. Имена на последните са написани в книгата, за разлика от анонимните доклади за дебили, които ни пробутват правителството, Агнета Ризинг и ядрената мафия у нас.

В предаването "Лице в лице" Богомил Манчев изговори един куп неверни приказки. Опита се да направи внушението, че няма голяма разлика между поемането на риска от авария от държавата и държавната финансова гаранция за строителство на АЕЦ. Излъга, че такава гаранция не се отразява на бюджета на страната. Изкара АЕЦ "Козлодуй" като отлична централа във финансов план, на истината е, че тя има отложени решения за милиарди - например липсата на всякакъв план и пари за геоложко хранилище за високо активните отпадъци. Каза, че нямало фалирала АЕЦ никъде по света, което е напълно невярно. Само в САЩ има 23 изоставени в различна степен на изграждане атомни централи, включващи над 100 реактора и погълнали десетки милиарди долари. Манчев излъга, че реакторите за АЕЦ "Белене" са най-модерните, че сме щели да изпаднем в енергиен колапс и да внасяме енергия след затварянето на ТЕЦ и т.н. На въпроса защо се е случило ударното повишаване на цената на тока за бизнеса, собственикът на "Риск Инженеринг" изговори нещо за смесване на борсовата цена с цената на предварително купена електроенергия и изобщо не даде ясен отговор. Заяви обаче, че това е напълно нормално, защото търговците на ток имали загуби.

Повишаването на цената на тока и връзката с АЕЦ "Белене"

Едва ли е останало съмнение в някого, че пазарът на електроенергия се манипулира и увеличаването на цената на тока за бизнеса е спекулативно. Същото сподели два дни и самият председател на Комисията по енергетика Делян Добрев. Досега не се потърси обаче сериозен отговор на въпроса защо беше предприета тази спекулация. Отговорът на този въпрос се крие от една страна във времевото съвпадение на темите – рекламирането на АЕЦ "Белене" с втори доклад и повишаването на цената на тока за бизнеса, покрай което се промъкна и страхът от увеличаване на цената за домакинствата. От друга страна, наблюдаваме припокриване в публичните изяви на едни и същи лица, едновременно радетели за рестарта на АЕЦ "Белене" и бранители на закономерното според тях повишаване на цената на тока.

Едното такова лице е Богомил Манчев, който твърди, че 130 търговци на ток били на загуба. Реално обаче големите търговци на ток у нас, според думите на Делян Добрев, са около десет, които обаче не се казват кои са. Преди дни разбрахме, че били, не десет, а трима, които пак не се казаха. По моя информация много вероятно е един от тези трима да е дъщерната фирма на "Лукойл" GVI, която наскоро е купила няколко по-малки фирми търговци. Логично от тук би следвало една голяма руска корпорация да съдейства на друга такава за проекта ѝ у нас – "Лукойл" на "Атомстройекспорт". Схемата е ясна: повишаването на цените води до обществено мнение в подкрепа на строителство на нова АЕЦ, като десетилетия у хората е насаждана лъжата, че АЕЦ означава евтин ток.

Другият защитник на АЕЦ "Белене" и на увеличаването на цената на тока е Атанас Тасев, който в участието си в сутрешния блок на БНТ1 "Денят започва" на 31 януари не можа да обясни нито защо в България няма нормално функционираща борса при излишък на електроенергия, нито защо едни търговци са привилегировани пред други.

Спекулативното увеличение на цената на тока предизвика предприемането на кризисни мерки от премиера. Докладите за дебили обаче, както и липсата на прозрачност във всички сфери, ще продължават до тогава, докато управляващите обслужват интересите на олигархията. Затова и едното от трите искания на протеста в защита на Пирин е разкриването на реалния собственик на концесионера на Ски зона Банско "Юлен". От нас, гражданите, зависи до кога и как ще се оставим да ни лъжат и да ни мислят за дебили.

Автор: д-р Петър Кърджилов

* Авторът е експерт връзки с обществеността в ИЕФЕМ - БАН, специалист по публична комуникация на проблеми, рискове и кризи, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на ПП "Зелените". Работи и като журналист на свободна практика. От 2007 година изследва публичната комуникация в областта на ядрената енергетика.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички