Доклади за дебили (Част I)


Доклади за дебили (Част I)
Снимка: БГНЕС

3132

Анализ на д-р Петър Кърджилов. Авторът е експерт връзки с обществеността в ИЕФЕМ - БАН, специалист по публична комуникация на проблеми, рискове и кризи, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на ПП "Зелените". Работи и като журналист на свободна практика. От 2007 година изследва публичната комуникация в областта на ядрената енергетика.

Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на координация между институциите, пренебрегване на общуването с обществеността, скрити и подмолни действия в полза на олигархията и във вреда на обществото, корупцията на всички нива, зависимите и пасивни медии, ролята на всевластния вожд, който държи всички ресурси и лостове, са част от причините за перманентното количество скандали в управлението.

През януари водещи бяха най-вече три теми: европейското председателство, протестите заради решението на Министерски съвет за още сеч и застрояване на НП "Пирин" (все още от устата на премиера, политици, лобисти и в медиите продължава да тече манипулацията, че протестите са срещу втори кабинков лифт) и нарочно изкривеният до идиотизъм дебат за Истанбулската конвенция. Някак в периферията на медийния дневен ред остана темата за увеличаването на цените на тока за бизнеса и домакинствата, а близката до нея тема за доклада на БАН за АЕЦ "Белене", който в крайна сметка беше публикуван на 3 януари, почти изчезна от въртележката. Ще обясня връзката между увеличаването на цената на тока и напъните за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" във втората част на анализа.

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене", въпреки скандалът около него, не само не получи никакво внимание от медиите с национален обхват, включително обществената телевизия – нормално би било да поканят за дебат авторите на доклада и неговите критици. Публичната манипулация с този доклад е много подобна на тези за "втория лифт" и "третия пол", като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лева и поставяне на живота и здравето на поколения българи и румънци в реален риск. Междувременно научихме, че изграждането на нова атомна централа е включено в Стратегията за национална сигурност. А миналия петък (2 февруари) председателят на "Булатом" Богомил Манчев представи в предаването "Лице в лице" по bTV нов доклад в подкрепа на АЕЦ "Белене", който уж бил писан от международни експерти. Нито една партия или депутат не взе отношение по тези въпроси, което значи, че всички те са съгласни с генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, която също в петък им говори в Парламента, че България трябва да ускори изграждането на нова ядрена мощност.

Изглежда не само един депутат мисли, че 80% от българите сме дебили, ами всички депутати, министри и проядрени енергийни експерти си мислят, че 100% сме такива. Изглежда кабинетът "Борисов 3", заедно с всичките парламентарни партии, ядрени експерти и учени от БАН, са съучастници в най-мащабната лъжа на прехода – че България трябва да гради нова ядрена мощност. Ако хората повярват в тази лъжа, те ще дадат път на най-мащабната кражба в новата ни история, поне 5 пъти по-голяма от кражбата в КТБ – рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Зависимите и подчинени медии, включително обществените БНТ и БНР, ще са основен фактор хората да повярват в тази лъжа.

Да погледнем към докладите за дебили. Написаното в тях най-ясно говори за мегаизмамата, за която става въпрос.

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене"

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" беше поръчан от правителството чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) в началото на миналата година, маскиран със заглавието "Национална стратегия в областта на енергетиката" (с фокус върху електроенергетиката). Той трябваше да излезе в края на август, 2017 година, отложен беше за края на септември, но не беше готов и тогава. Резюме от него беше представено на 16 ноември, което мина за официално представяне на доклада. Министър Теменужка Петкова заяви, че според учените проектът може да бъде икономически жизнеспособен. На 25 октомври бях първият, който каза в медиите, че този доклад не е излязъл в заявения срок, защото правителството го е върнало на учените за преработване, така че да бъде изкаран проекта като жизнеспособен.

След изтичането на т. нар. "междинен доклад" в Болканлийкс, на 4 декември ръководителят на проекта проф. Александър Тасев заяви, че не му е оказван натиск и поиска от БЕХ да разреши БАН да публикува целия доклад. Едва един месец по-късно на 3 януари в сайта на БАН бяха публикувани две части "Междинен доклад 1" и "Междинен доклад 2", които обаче представляват само 1/3 от целия заявен обем на доклада. Важно е да отбележим също, че за период от около две седмици през януари в сайта на БАН нямаше достъп до докладите. Текстовете на публикуваните на 3 януари две части доказват твърдението, че на групата от БАН е поръчано да направят доклад в полза на рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Енергийният експерт и бивш председател на Националния ядрен регулатор проф. Георги Касчиев подробно коментира публикуваните две части в две публикации тук и тук. Ето накратко най-важното от неговите коментари:

1. Двете части са публикувани анонимно – няма никакви имена на екипа от автори, които са ги писали. Екипът не беше представен и на официалното представяне на резюмето в Централата на БАН на 16 ноември. И до днес никой не пита кои са тези хора, получили за текстовете от БЕХ по неофициална информация между 2 и 5 млн. лева.

2. Двете публикувани части от доклада са с общ обем от 367 страници – само 1/3 от пълния обем, който беше обявен, че е 1000 страници. Огромна част от информацията остава скрита за обществото, въпреки лицемерното настояване на анонимните автори, че докладът трябва да се чете в цялост.

3. Много данни в частта за АЕЦ "Белене" (Междинен доклад 2) са заличени - например данни за разходите за изграждане, макар че не съдържат търговски или други тайни. Значителна част е посветена на маловажни части или известни факти.

4. Открояват се редица съществени грешки, противоречия и недостатъци които изкривяват и манипулират резултатите от изследването.

Край на демографската криза?!

Силно манипулирани, в противоречие с резултатите на Националния статистически институт и на ООН, са данните за един фантастичен демографски прираст на населението. Тези манипулации водят до нереално завишаване на битовото електропотребление, заявено в доклада. Според анонимните автори от БАН към 2040 година у нас ще има около 8,463 млн. души. Според НСИ населението през 2040 година ще е най-много 6,378 млн. души и още по-малко според ООН. Докладчиците цитират разработка на Института за изследване на населението и човека при БАН "Прогнози за демографското развитие на България 2015-2040 г.", която не се намира нито в сайта на същия институт, нито в сайта на Института за икономически изследвания, нито в сайта на БАН или където и да било в интернет.

Напълно нереални са прогнозите, че борсовата цена на електроенергията през 2020 година ще бъде около 61 евро/МВч, а през 2040 година – вече 84 евро/МВч. Още повече, независимо от драстично нарастващите цени, според неизвестните учени населението ще потребява все повече и повече електроенергия. Докладът твърди, че при максималния сценарий битовото електропотребление ще скочи до 10,7 млрд. квч през 2020 година и 12,8 млрд. квч през 2040 година. В книгата от 2009 година "Електроенергетиката на България" от екип учени от БАН, застанали зад труда си с имената си, за разлика от анонимните наемници, пише, че битовото потребление ще нараства слабо, като през 2020 година ще бъде 9,4 млрд. квч, а през 2030 година – 9,5 млрд. квч.

Доклад, който сам не вярва на себе си

При анализа на мощностите в Дейност II от доклада е взето предвид развитие на ВЕИ, при което към 2030 година се достига дял 27% от общото производство. Неясно защо е разработена и алтернатива, при която делът на ВЕИ от общото потребление нараства съвсем слабо – от сегашните 18% до 21% през 2030 година. Това е меко казано смущаващо, след като ЕС поставя за цел към 2030 година делът на ВЕИ да е 27% и се обсъжда повишаването му до 35%. Специална директива в тази посока е предмет на обсъждане в рамките на настоящото председателство на България!

Нереални са и прогнозите за ранно спиране на ТЕЦ-овете, като изобщо не е отразено обявеното в края на миналата година одобряване от КЗК на продажбата на ТЕЦ "Варна", обявеното от собственика модернизиране на блокове 3, 4 и 5 за работа на газ и построяване на модерна паро-газова централа на площадката 1-3 блок. Според Плана на Електроенергийния системен оператор за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2017-2026 година, до 2026 година ще започнат работа планирани 1506 МВт нови централи. Така, заедно с обявения рестарт на ТЕЦ "Варна", ще са осигурени много повече от предвидените от БАН мощности и без АЕЦ "Белене".

А най-интересно е следното: нереалните сценарии в Дейност II от доклада за нуждата на страната ни от нови мощности влизат в противоречие с таблица IV.5 от Дейност IV "Препоръки", където е написано, че до 2040 година вътрешното потребление е балансирано, т.е. няма нужда от нови мощности и има огромен потенциал за износ. Това ни навежда на мисълта, че анонимните автори вероятно са предавали по отделно частите от доклада и някой ги е сглобил, като никой от тях не е чел написаното от другите.

Останалата част от материала прочетете ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички