Добивът на шистов петрол в САЩ ще достигне 7,6 млн. барела на ден

Добивът на шистов петрол в САЩ ще достигне 7,6 млн. барела на ден
Източник: iStock/Guliver

Добивът на шистов петрол в САЩ през октомври 2018 г. ще се увеличи спрямо септември със 79 хиляди барела до 7,59 милиона барела дневно. Това се казва в доклада на Управлението за енергийна информация на министерството на енергетиката на САЩ, предава ТАСС.

Значителен растеж на добива се прогнозира в три от седемте петролни провинции, където е концентрирано производството на трудно извлекаемото „черно злато“, се посочва в доклада. Най-значително увеличение се очаква в проектите в басейна Permian и в Eagle Ford. Там добивът трябва да нарасне съответно с 31 хиляди барела до 3,46 милиона и с 16 хиляди до 1,45 милиона барела. Добивът на шистов петрол ще расте също така в провинциите Bakken, Niobrara, Appalachia и Anadarko.

По данни на управлението през август общият добив на петрол в САЩ е достигнал 10,9 милиона барела дневно, което със 120 хиляди барела надхвърля нивото от юли.

Според прогнозите средният годишен добив в САЩ през 2018 г. ще бъде 10,7 милиона барела дневно срещу 9,4 милиона барела година по-рано. През 2019 г. се очаква той да достигне 11,5 милиона барела дневно. САЩ достигнаха рекордно ниво на добив през януари тази година. Предишният исторически рекорд беше поставен през 70-те години на миналия век, когато се добиваха по 9,6 милиона барела дневно.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.