До 14 дни можете да върнете продукт, закупен онлайн на Черен петък


До 14 дни можете да върнете продукт, закупен онлайн на Черен петък
Снимка:

3439

Потребителите все повече си изграждат културата да следят оферти и в предходни периоди, знаейки че след известно време, както е примерът с „Черния петък” ще има вероятно намаление на тези стоки. Набелязват си определени продукти, наблюдават как се движат цените им, съпоставят оферти на различни търговци. Така можем да се ориентираме каква е реалната цена и да направим извода доколко е налице намаление. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Нова телевизия в навечерието на тазгодишната кампания.

„Особено лесна е съпоставката в онлайн пространството, където има все повече и повече електронни магазини, а и все повече хора предпочитат да пазаруват по този начин. Надявам се, че и нашата контролна дейност ще допринесе за това да има все по-малко нарушения”, добави председателят. „Имаше един куриозен, но много неприятен случай миналата година, при който установихме, че цената се вдига изкуствено, след което се посочва уж някакво намаление, а се оказа, че десетина дни преди това намаление стоката е продавана на още по-ниска цена”, даде пример Маргаритов и посочи, че това са нелоялни търговски практики.

По време на подобни кампании търговците могат да приложат и трика с лимитираните стоки. Във връзка с това председателят на КЗП даде пример със САЩ, където се обявяват количествата стоки, които могат да бъдат закупени на обявената изключително ниска цена. „Няма такова законово изискване у нас, но според мен добрата и нормална търговска практика изисква, ако има лимитирано количество, което дори не е съобразено с евентуалния потребителски интерес или рекламата на промоцията, да се обяви предварително, за да се знае, че тези бройки са ограничени. А не да отидете, да се окаже, че я няма тази стока вече и това да Ви подлъже да си купите или нещо друго от същия търговец на по-висока цена, или да го намерите при някой друг и да си мислите, че е много изгодно, а да не е така”, коментира Маргаритов.

Той припомни, че правата, с които потребителите по принцип разполагат – на рекламация при дефект или на отказ до 14 дни при онлайн покупка, не могат да бъдат ограничавани само защото стоката е закупена по време на „Черния петък”, при друго намаление или когато и да било. На финала препоръча хората да не се изкушават от високите проценти намаление, а да запазят потребителско хладнокръвие при преценката на офертите и покупките утре.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички