Директорът на БАБХ: Не можем да минем с карантина, не е достатъчно сигурно

Директорът на БАБХ: Не можем да минем с карантина, не е достатъчно сигурно
Източник: БГНЕС

Правилата не са европейски, а световни, и трябва да се правят по един и същ начин, за да може да се вярва на отговорния национален орган (бел. ред. – в случая БАБХ) при международна търговия. Действително, липсваше информация, но беше възможно някои стопани да укрият животни и да не ги заварим на място. Това заяви ръководителят на БАБХ д-р Дамян Илиев пред Нова телевизия. Не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално, подчерта той и наблегна, че става въпрос за принцип, който да не позволи заболяването да се разпространи в страната.

На изричен въпрос защо не може да се мине с картина, Илиев отвърна, че тук ставало въпрос за биосигурност. Трябва да сме сигурни, че вирусът не може да излезе – при карантина в стопанства такава гаранция не може да се даде. Една от най-сигурните лаборатории в Англия изпусна шап и болестта се разпространи по животни, напомни той.

Илиев каза и, че БАБХ не е сигурна как е влязла африканската чума в България, но в Турция имало 700 огнища на болестта. Той добави, че бил обиколил оградата по границата и тя била сигурна, но въпреки това е възможно да стане нещо.

Ние прилагаме експресни мерки за избиване на животни, които са необходими. Избиват се и стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни, поясни Илиев междувременно в ефира на bTV и уточни, че при положителна проба и контакт вероятността и здравите животни да се разболеят е над 90%. По думите му с действията си Агенцията е спасила бизнес за над 1 млрд.

Относно пробите по стадата, Илиев заяви, че било достатъчно да има положителни проби, за да се установи наличие на вирус, а не всички проби (бел. ред. – около 6000) да са положителни. Той даде и хронология – на 19 юни е установено огнище във Воден, от френската лаборатория CIRAD пратили потвърждение на 23 юни, а заповед от БАБХ за вземане на мерки в село Воден била издадена на 25 юни. Това, което имат от БСП, вероятно е решението за райониране на страната и рестрикции на зоните – не съм видял документът, вероятно е свързан с рестрикциите на зоните и движението на продукцията, коментира още Илиев. Директорът на БАБХ призна, че е имало дисбаланс по отношение на информацията, подавана към хората.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.