Детски сок с еднакви съставки е със 147% по-скъп в България, отколкото в Германия


Детски сок с еднакви съставки е със 147% по-скъп в България, отколкото в Германия
Снимка: БГНЕС

2887

Детски сок в София е със 147% по-скъп, отколкото в Берлин. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Потребителското проучване е за това как стоки под една и съща марка, под един и същи бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследвани са съставките посочени в етикетите и сравнение в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици.

„Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти - бебешки пюрета, бебешки сокове”, каза Манолова, цитирана от БГНЕС.

По време на форума тя съобщи, че са открили няколко продукта с много различни цени. Първият, който представиха беше детско пюре, което в София се предлага с по-висок процент рапично олио и с по-висока цена – в рамките на 26%. Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, но пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена.

Установили също така, че има и продукти, които са с еднакви съставки, но със значително по-високи цени в България. „Като например детски сок, който е с еднакви съставки в сравнение със същия в Берлин, но с 147% по-висока цена”, каза тя. Манолова подчерта и че са установили и продукти, които са по-евтини в България, но за сметка на различни съставки.

Манолова отбеляза, че целта на дискусията била да покажат, че българските институции могат да се обединят и да действат заедно, когато става дума за защита на достойнството на българските граждани. „Съществуването на двойни стандарти е не просто дискриминация, а обида по отношение и на българските граждани, и на гражданите на Централна и на Източна Европа затова е необходимо предприемането на неотложни и категорични действия”, каза тя.

Българският омбудсман припомни, че институцията се занимава с темата от началото на годината и нито за миг не са имали колебание по два въпроса. „Първо, че има двоен стандарт на храните и второ, че трябва да бъде забранен чрез конкретни текстове в европейското и в българското законодателство”, добави тя.

Днес представители на институциите подписаха декларация. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на месец септември. Българският омбудсман ще отправи петиция до ЕП.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички