Дания одобри Балтийския газопровод, но не и "Северен поток-2"


Дания одобри Балтийския газопровод, но не и "Северен поток-2"
Снимка: Getty Images/Guliver

6466

Балтийският газопровод, който ще позволи транспортирането на газ от Норвегия до датския и полския пазар, както и до крайните потребители в съседните страни, получи разрешение да премине през териториалните води на Дания.

"Датската енергийна агенция установи, че проектът за морските газопроводи може да бъде изграден и експлоатиран без неприемливо въздействие върху околната среда и безопасността", се казва в съобщението на консорциума, който стои зад проекта.

Проектът, който е част от механизма Свързана Европа на ЕС, се разработва в партньорство между датския газов оператор Energinet и полския Gaz-System, пише Emerging Europe.

Предвижда се газопроводът да влезе в Дания от Северно море при Хоструп в Западна Ютландия, ще премине през Фунен до Факс в Зеландия, преди да се отправи към Полша през Балтийско море.

Energinet и Gaz-System взеха решение да продължат проекта "Балтийска тръба", чиято цена е около 2,1 млрд. евро, през ноември 2018 г. Очаква се работата по газопровода да започне някъде през 2020 г.

Датското правителство все още не одобрява спорния газопровод "Северен поток 2", въпреки засилващия се натиск от страна на руските власти. Дания е единствената държава, която все още се бави с одобряването на проекта.

Алтернативен маршрут, заобикалящ датските териториални води, би струвал "стотици милиони долари", каза пред Reuters по-рано този месец Виктор Зубков, председателят на борда на руската газова компания "Газпром".

"Северен поток 2" трябваше да бъде завършен до края на тази година, но продължаващият отказ на датските власти изглежда ще доведе до значително забавяне.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички