Да поговорим за империята на Ахмед Доган


Да поговорим за империята на Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

14510

В държава, където КПКОНПИ издава извинителни бележки на силните (Апартаментгейт, "проверката" на Пеевски), едва ли има кой да отговори на въпроси за империята на Доган. Затова тя процъфтява. И ще продължи да процъфтява, пише Петър Чолаков за "Дойче Веле България".

ТЕЦ „Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е започнала да поддържа т.нар. студен резерв, след като държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” не успяла да покрие нуждите на енергийната система и така „силно я застрашила”. Това обясни в сряда енергийната министърка Теменужка Петкова.

Важно е да проследим хронологията на събитията около сделката за ТЕЦ „Варна”, за да осмислим ролята на г-н Доган като енергетик. Той вече се доказа като хидроинженер, получавайки 1,5 милиона лева консултантски хонорар за изграждането на хидровъзела „Цанков Камък”. А още през есента на 2017, като съдружник на Румен-Гайтански Вълка, заяви интереса си и към енергийния сектор.

Кратка хронология

След като „става ясно”, че ТЕЦ „Марица Изток 2” не може едновременно да осигурява ток за потреблението и да поддържа студен резерв, централата се отказва от договора за студения резерв. На 20 април 2018 е обявен извънреден търг, който да покрие неспазения от „Марица Изток 2" ангажимент. Срокът за подаване на оферти е изключително кратък - до 24 април. Следва състезание с един кон, което печели единственият кандидат за студения резерв - ТЕЦ „Варна”, която в края на 2017 става собственост на фирма „Сигда” срещу сумата от 48,5 милиона евро. Фирмата е на Данаил Папазов, министър на транспорта в кабинета на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Ахмед Доган придобива срещу 3 500 лева 70% от акциите на ТЕЦ „Варна”, купувайки дяловете на сина и дъщерята на Папазов в „Сигда”. В същото време само за три месеца договорът за студения резерв носи приход в размер на 2,8 милиона лева.

Така човек остава с впечатлението, че г-н Доган е получил подарък, грижливо подготвен специално за него. Енергетиката е ключов сектор за националната сигурност, а в България втората по-големина топлоелектрическа централа, която по думите на г-жа Петкова „заема много сериозно място в електроенергийната система”, е оставена на политик, известен с крилатата фраза за обръчите от фирми. Така г-н Доган се превръща едва ли не в страж на националната сигурност.

Въпреки твърденията, че Ахмед Доган се е оттеглил от политиката, за никого не е тайна, че той продължава да дирижира процесите в ДПС. А може би и не само там. Именно Доган „неутрализира” станалия неудобен формален лидер на ДПС Лютви Местан. И именно Доган практически постави начело на партията сегашния лидер Мустафа Карадайъ. Освен това има съмнения, че редица фигури в кабинета „Борисов 3” са близки до ДПС.

Нека повторим. Г-н Доган придобива срещу 3 500 лева (така поне се твърди в началото) контрола върху ТЕЦ „Варна”, за който няколко месеца по-рано „Сигда” е платила 48,5 милиона евро. С други думи: класическа транзакция от типа „кон за кокошка”. Според г-н Папазов обаче сделката е образцова. И макар да имало и други кандидати, само г-н Доган „застанал с името си". Папазов твърди още, че почетният председател на ДПС е платил много по-висока цена от митичните 3 500 лева, а именно - 1,4 милиона лева. Но дори това число да е вярно, придобивката пак си остава изключително изгодна. Папазов контрира, че ниската цена, платена от Доган, била заради задълженията на предприятието. Но съмненията си остават.

Междувременно г-н Доган продължава да развива своята бизнес империя. На мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а ще бъде изградено търговско пристанище. За целта Доган е регистрирал компанията „Пристанище ТЕЦ Езерово”. И тук съюзът Доган-Папазов работи като добре смазана машина: за директор на пристанището бе назначен Папазов, който до 2013 година ръководи „Пристанище Варна".

За българската държава сделките на Доган очевидно са изрядни. На друго мнение е Радан Кънев, според когото „Пристанище ТЕЦ Езерово” би трябвало да е публична държавна собственост, но „държавни и общински институции усилено съгласуват и подпомагат действията, с които Доган заграбва тази ценна пристанищна зона”.

Каква е формулата на неговия успех?

Ахмед Доган вече три десетилетия има ключова роля в политическите процеси. А вече е и преуспяващ бизнесмен. Каква точно е формулата на този успех? И как се става милионер с депутатска заплата? От години има съмнения, че Ахмед Доган е натрупал богатството си, осребрявайки своята роля в стратегически сделки за търговия с влияние. А ДПС, което иначе усилено пропагандира своята лоялност към евроатлантическите ценности, е смятано от мнозина за верен партньор на Русия, която използва именно енергетиката като инструмент за геополитическо влияние.

Коментирайки ситуацията с ТЕЦ „Варна”, енергийният експерт Христо Казанджиев заяви: „Олигархичните кръгове зад българското правителство съвсем систематично дискриминират всички компании в България, които са различни от руските капитали”.

В същото време г-н Папазов обясни, че до края на юли ще бъде обявено името на голям чуждестранен инвеститор, който да придобие до 50% от „Пристанище ТЕЦ Езерово" срещу парична вноска от минимум 60 милиона лева.

В държавата България, където КПКОНПИ издава извинителни бележки на силните на деня (тук визираме не само „Апартаментгейт”, а и „проверката" на г-н Пеевски през 2018, която показа, че доходите му са с чист произход), едва ли някоя институция ще запретне ръкави, за да търси отговор на поставените по-горе въпроси. Затова империята на Доган процъфтява. И ще продължи да процъфтява.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички