Д-р Кунчев: Рекламите на нездравословни храни ще бъдат забранени

Д-р Кунчев: Рекламите на нездравословни храни ще бъдат забранени
Източник: БГНЕС

Предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

„Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи”, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

Кунчев допълни, че ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища. Употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена. „Според мен въобще не би трябвало да има”, коментира Кунчев.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

Промени в имунизационния календар

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

„Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим”, каза Кунчев.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.