Д-р Дечо Дечев бе официално избран за управител на НЗОК

Д-р Дечо Дечев бе официално избран за управител на НЗОК
Източник: БГНЕС

Депутатите одобриха кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„За“ гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 1 , с което д-р Дечев бе избран за управител с мандат до 12 март 2020 г. Съгласно процедурните правила за избор, кандидатурата му е приета, след като за нея са гласували повече от половината от народните представители.

Кандидатурата на д-р Дечев бе подкрепена от Комисията по здравеопазване в сряда, отбелязва "Фокус".

Изборът на нов управител на Касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха проф. Камен Плочев тази длъжност. След освобождаването на предишния управител, парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение от страна на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.

Припомняме, че през февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. Малко по-късно той излезе в болничен. В края на май 2018 г. поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. След това Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.