Чуждестранните туристи във вътрешността на страната се увеличават


Чуждестранните туристи във вътрешността на страната се увеличават
Снимка: Getty Images/Guliver

4306

На Черноморието може и да очакват слаб сезон, но във вътрешността на страната се наблюдава увеличение на интереса към туристическия продукт. Това отбелязват от Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенти.

Те посочват, че в последните години това се очертава като положителна тенденция – април, май, юни, септември, октомври, са най-активните месеци за културно-опознавателен туризъм, който генерира и висок растеж и приход.

Даниела Стоева, която е председател на Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенции, коментира темата пред БНР:

“Определено се забелязва, даже и с просто око, не е необходимо да търсим статистически данни, че има ръст на туристопотока към България във вътрешността на страната, ориентиран в различните видове алтернативен туризъм. Това е тенденция от няколко години насам. Не мога да кажа, че това се случва именно тази година. Миналата година данните, с които боравим, са изключително оскъдни по отношение на това, което статистиката ни предлага, но правейки паралел какво се случва в градовете, които са основни центрове на културния туризъм, забелязваме едни ръст, който се движи от между 18, 20, 22% - последните две години“.

Стоева коментира още дали това важи в еднаква степен за българските и за чуждестранните туристи: 

“Смятам, че в момента посоката на растеж е по-скоро във входящия туризъм, т.е. чуждестранните туристи в България. Естествено има раздвижване във вътрешния туризъм по отношение на обектите ни, свързани с културно-историческото наследство, особено от страна на ученическите ни екскурзии, но този ръст, който ние отчитаме, е на база на посещенията на чуждестранни туристи“.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички