Чужденци, инвестиращи в Северна България, ще получават гражданство


Чужденци, инвестиращи в Северна България, ще получават гражданство
Снимка: iStock

2862

Нови текстове в законодателството ще допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в райони с висок дисбаланс, пише „Монитор“.

В началото на април в икономическото министерство е проведен Национален икономически съвет с представители на големите работодатели. На него е взето решение да се подготвят промени, които да допълнят възможностите за даване на право на пребиваване и последващо гражданство на инвеститори в имоти или производство в райони като Северна България.

Новите текстове трябва да са готови до средата на май.

Но привилегията за свободен пазар и движение ще бъде под засилен контрол. Става дума за ежегодни отчети, които са заложени и в изискванията на Европейската комисия за нoв мexaнизъм зa cĸpининг нa чyждecтpaннитe инвecтиции.

У нас миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, пoдпoмaгaн oт Бългapcĸaта aгeнция зa инвecтиции, ocигypявa пpoвeждaнeтo нa дъpжaвнaтa пoлитиĸa в oблacттa нa инвecтициитe. Ocнoвнa poля в пpoyчвaнeтo и oцeнĸaтa нa чyждecтpaннитe инвecтиции имa aгeнцията зa инвecтиции, ĸoятo изгoтвя гoдишeн дoĸлaд зa инвecтициитe в cтpaнaтa и зa ycлoвиятa зa тяxнoтo нacъpчaвaнe, ĸoйтo чpeз миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa пpeдcтaвя в Mиниcтepcĸия cъвeт. Вероятно и ведомството под ръководството на Стамен Янев ще отговаря за бъдещия контрол на инвестициите. При покупка на имот или предприятие в регион с висок дисбаланс, през първите пет години след вложенията чужденците ще бъдат „следени“ за назначените лица, които работят за развитието на бизнеса им. „Относно гражданството, ние няма да отменим правото на пребиваване и последващо гражданство за всички инвеститори“, коментира пред „Монитор“ икономическият министър Емил Караниколов. По думите му купуването на държавни ценни книжа няма ефект върху икономическото развитие и растежа, за да останат като възможност.

Промените в закона са взети назаем като добра практика от Португалия и Гърция. Южната ни съседка през изминалата година е привлякла около 2 млрд. евро.

Намаляват бюрокрацията за малките фирми

В момента Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия прави запитвания до бизнеса какви административни тежести в българското законодателство им пречат. Информацията ще бъде внесена в Народното събрание, за да се търси бързо облекчаване на регулациите. В агенцията са постъпили редица оплаквания за бюрокрация. При търговията се наблюдава, че малките и големите магазини се третират по един и същ начин. При малък обект, където има един управител и един магазинер, документите са същите като за супермаркет.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички