Черна гора забрани на магазините да работят в неделя


Черна гора забрани на магазините да работят в неделя
Снимка: iStock

3629

Черна гора наложи забрана за работа на търговските обекти в неделя. Според новите правила търговията на едро и дребно в страната не може да се извършва в неделя и на официални празници. Първата неработна неделя ще бъде на 20 октомври, съобщават черногорски медии.

Дирекцията за пазарна инспекция напомни забраната да се спазва, тъй като в противен случай търговски обект, който отвори в неделя или на празник, ще трябва да плати глоба от 1000 до 10 000 евро, а самият служител – от 200 евро до 500 евро. Възможно е и трайно затваряне на обекта, пише Total Montenegro News.

Изненадващо големите търговски вериги в страната подкрепят ограничението, макар че то почти сигурно ще доведе до спад на продажбите, тъй като неделите и празничните дни са най-успешните за търговските обекти, пише вестник "Победа".

Търговците смятат, че с новите правила работниците в бранша ще бъдат по-доволни, тъй като ще могат да прекарват повече време със семействата си.

За да се адаптират, потребителите пък постепенно ще променят навиците си, правейки седмични и ежедневни покупки в други дни от седмицата. Неработната неделя ще ги улесни в организирането на почивните дни и няма да доведе до съкращаване на работни места.

Почивната неделя обаче ще намали оборотите на търговците през туристическия сезон, което може да има негативно влияние върху бизнеса им, предупреждават от бранша.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички