Част от подкупите за ДАБЧ били обръщани в биткойн


Част от подкупите за ДАБЧ били обръщани в биткойн
Снимка: БГНЕС

3103

Част от подкупите, получавани от служителите на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), са били обръщани във виртуалната валута биткойн. Това стана ясно на днешното заседание на Специализирания наказателен съд.

Повече от четири часа съдът разглежда мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи. Решено бе председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев да остане в ареста, предава БГНЕС.

В ареста остават и главният секретар на агенцията Красимир Томов, както и третият, за когото прокуратурата поиска вземане на мярка “задържане под стража” - Марко Стойов. Четвъртата обвиняема бе освободена още в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Съдът уважи искането на прокуратурата, която поиска постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на Стойов. Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Така спецсъдът взе за тримата най-тежката мярка за неотклонение, но определението подлежи на обжалване или протест пред по-горната инстанция – Апелативен специализиран съд.

Адвокатът на Харалампиев - Николай Кокинов, заяви, че по делото не е намерен нито един лев по някои от обвиняемите.

„В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни парични суми у различни лица, включително са събрани доказателства и са намерени иззети биткойн портфейли като има доказателства, че част от паричните средства по подкупите се трансферират във виртуални валути”, каза обаче прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че в тази връзка има също назначени експертизи, това ще се изследва също.

„Разследването е на доста ранен етап, изследването на паричните потоци е започнало едва от вчера като са възложени и данъчни ревизии по отношение на множество лица, не само по отношение на обвиняемите. Търсим съдействието не само на КОМПИ и на НАП, и на подобни фискални органи в съседни страни” каза той.

Припомняме, че преди дни бе разкрито, че председателят и служители на ДАБЧ са взимали подкупи от между 5000 и 8000 евро за издаване на документи за българско гражданство или за забързване на процедури.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички