Българските зеленчуци на пазара - доста по-скъпи от вносните


Българските зеленчуци на пазара - доста по-скъпи от вносните
Снимка: Getty Images / Guliver

3394

Близо 5 лева за килограм струват българските розови домати, докато вносните вървят с лев по-евтино. При краставиците цената за килограм български продукт е малко по-ниска от цената на турските.

Цените на зеленчуците на пазара са високи, но трябва да се има предвид, че сме извън сезона на производство и е нормално да са по-високи, обясни Снежана Благоева от Министерството на земеделието и храните пред bTV.

По думите и търговията с плодове и зеленчуци вече е международна и България е част от от глобалния пазар и от общия пазар в ЕС.

„Освен това производството на плодове и зеленчуци е един доста рисков тип производство, като всяко земеделско производство и се влияе от климатичните фактори”, отбеляза тя.

Експертът от земеделското министерство не се съгласи с твърдението, че държавата и министерството не правят достатъчно за поддръжката и субсидирането на българското производство на плодове и зеленчуци.

„Аз винаги избирам българската продукция да си купя, дори и снощи си закупих български домат на 5.50 лева”, каза от своя страна Чавдар Маринов от Асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци.

България е нетен вносител на плодове и зеленчуци – над 89%, коментира още Маринов. Той допълни, че наистина и изнасяме доста плодове и зеленчуци, които са по сключени определени договори за европейския пазар, както и за трети страни.

Маринов добави, че намаляването на българската продукция се дължи на няколко фактора - на първо място е липсата на адекватна политика от страна на земеделското министерство по отношение на субсидирането на производителите.

Втората причина е свързана с така нареченото „удължаване на веригите” на доставка – прекупуване през четири-пет ръце, докато продуктите стигнат до потребителите, каза още Чавдар Маринов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички