Българите купуват онлайн най-често дрехи и обувки

Българите купуват онлайн най-често дрехи и обувки
Източник: iStock/Guliver

Онлайн пазаруването е предпочитан метод за закупуване на стоки и услуги от все повече българи. Изследването на Mastercard, проведено сред активните картодържатели у нас, показва, че 66% от тях пазаруват в мрежата поне веднъж месечно. През 2017 г. този дял беше 65%, а през 2016г. и 2015г. – респективно 58% и 51%.

Най-голям интерес към онлайн пазаруването проявявят потребителите между 35-44 години, те купуват стоки и услуги онлайн поне веднъж месечно или по-често. Докато миналата година най-активни в онлайн пазаруването на седмична и месечна база бяха потребителите във възрастовата група 25-34 г. Потребителите между 24-34 години предпочитат да плащат с дебитна карта онлайн (70%) за продукти и услуги. Разплащането в брой по време на доставка е на второ място (57%) - най-популярното платежно средство за потребителите между 35-44 години.

Основните онлайн разплащания, които българите осъществяват, са за дрехи и обувки (60%), месечни сметки (43%), електроника (40%), подаръци (42%), настаняване (35%), книги (29%), самолетни билети (29%), козметика (25%), билети за спортни и културни събития (41%) и др. В сравнение с резултатите от 2017г. най-голям е ръстът в онлайн плащането на такси за услуги (повишение с 8%), подаръци (ръст от 5%), дрехи и обувки (повишение с 4%).

През последната година се е увеличил дялът на картодържателите, които са убедени в безопосността на онлайн пазаруването – 64%, докато миналата година процентът беше 59. Мнението, че онлайн пазаруването е безопасно, е по-широко разпространено сред мъжете – най-вече сред младите (18 – 24г.), сред жителите на столицата и сред най-заможните.

Въпреки нарастващия потребителски интерес, онлайн търговията в България взема само 5% от общия оборот на местните компании, докато в другите европейски пазари достига около 17% от целия оборот, според данни на Евростат.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.