България ще предоговаря цените на природния газ с Русия


България ще предоговаря цените на природния газ с Русия
Снимка:

4022

Русия е поканила България за предоговаряне на цените на природния газ. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНТ.

Това е станало стана възможно, след като Европейската комисия започна антимонополно дело заради по-високите цени, по които "Газпром" продава природен газ на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.

За да избегне плащането на глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.

"След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици - срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението. По информация, която официално ми беше подадена от ЕК, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в договора за доставка на природен газ от "Газпром", каза Иванов пред държавната телевизия.

Припомняме, че ЕК обвини руския гигант в нарушаване на антитръстовите правила на ЕС чрез разделяне на газовите пазари според националните граници. Разследването за предполагаема злоупотреба с господстващо положение обаче приключи без глоба за "Газпром". Вместо това компанията пое "задължения" за промяна на пазарното си поведение.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички