България ще пострада от спада на "големия брат" Германия


България ще пострада от спада на "големия брат" Германия
Снимка: iStock/Guliver

4365

Въпреки добрите икономически показатели на България през последните няколко години, в световен мащаб се наблюдават обезпокоителни тенденции.

Тези тревожни сигнали идват по линия на глобалните играчи: САЩ, Китай и Германия. Те са свързани със забавянето на китайската икономика, търговската война между Вашингтон и Пекин, както и със задаващия се икономически спад в Германия.

Лошите новини, които напоследък идват от тези гиганти, могат да се тълкуват като подкрепа за тезата за предстоящ икономически спад, анализира икономистът проф. Ганчо Ганчев.

На този фон нашата страна също не е застрахована от катаклизмите в глобален план. Да, непрекъснато слушаме за висок икономически растеж от 3,5% и големи цифри за износа, но в същото време бизнесът сигнализира и за обратната тенденция.

За нея показателни са данните от поръчките за следващите месеци, а те не са чак толкова оптимистични. Проблемът не е у нас, а в икономическия спад на Германия – нашия главен търговско-икономически партньор. Да се надяваме, че тази тенденция няма да продължи дълго.

Спадът е цикличен процес. Да вземем например, автомобилната индустрия, за която напоследък много се заговори и в България покрай възможността в страната ни да бъде изграден завод на автомобилния гигант Volkswagen.

Световното автомобилостроене, в частност германското, изпитва известни затруднения. Но не трябва да се забравя, че една инвестиция в автомобилната индустрия ще се реализира в рамките на 2-3 години, така че тогава, когато тя заработи условията на пазара ще бъдат по-добри.

България трябва да са насочи към привличането на инвестиции във високотехнологични и незамърсяващи околната среда производства. За съжаление, има наченки да се прехвърлят екологично вредни производства, което е една неблагоприятна тенденция.

За да бъдат привлечени, обаче, качествени инвестиции ние се нуждаем от качествено образование. По тази причина държавата трябва в дългосрочен план да влага в образование и наука.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички