България ще може да доставя втечнен газ от 5 страни


България ще може да доставя втечнен газ от 5 страни
Снимка: Facebook

4201

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери напредъка на дейностите по изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция.

Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. "Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде", добави Борисов. Той уточни, че газовият хъб "Балкан" и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

"България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море", акцентира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море. "Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество", заяви още министър-председателят.

По време на инспекцията на изграждането на интерконектора присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос. Пред дипломатите българският министър-председател заяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето.

"Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост", отбеляза министър Петкова в допълнение.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност. Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект", каза посланик Херо Мустафа.

"Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител", каза посланик Мустафа, цитирана от пресслужбата на посолството. 

Тя приветства намерението на българските власти да участват в плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб.

"Този интерконектор сближава 3 страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан. Те ще са ядрото на тази програма", каза гръцкият посланик.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден", каза посланикът на Азербайджан.

"Това което виждате е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха си говореха и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това което виждате струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", обясни Борисов.

Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

"Една сергия ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички