България се придвижва напред в класация за работна сила


България се придвижва напред в класация за работна сила
Снимка: iStock/Guliver

2344

България се изкачва с девет позиции по "Индекс на работната сила" - класация на компанията Manpower. Страната ни заема 39-ото място, а най-добрите пазари на труда за намиране, наемане и задържане на умения в световен мащаб са Ирландия, Норвегия и Великобритания.

В постоянно усложняващия се глобален пазар достъпът до таланти с умения е приоритет за организациите, които искат да изградят или разширят бизнеса си. „Индексът на работната сила“ използва Big Data и експертна информация, за да сравни потенциала на работната сила на различни пазари, като оценява наличието на умения, ценовата ефективност и продуктивността на служители при временна и постоянна заетост в 75 държави.

В индекса на работната сила при постоянна заетост страната ни заема 43-то място (две позиции нагоре в сравнение с 2017 г.) и 52-ро място (пет позиции нагоре спрямо 2017 г.) в индекса на работната сила при нетрадиционна заетост, която включва категории като неформална работа (т.нар. ‘Gig Economy’ служители), работа на граждански договор и непълен работен ден и временна заетост.

Регионални класации

- Азиатско-тихоокеански регион – Хонконг, Нова Зеландия и Сингапур са най-добрите пазари за бизнес развитие в региона и света. Хонконг и Сингапур се класират високо заради по-големите си източници на таланти и подкрепата на гъвкави условия на работа в сравнение с пазари с нови данъчни политики и трудово законодателство.

- Америки – САЩ и Канада заемат първите две места в региона заради зрялата си работна сила, следвани от Чили, Мексико и Пуерто Рико. В цяла Южна и Централна Америка микро пазарни промени и важни законодателни реформи могат да усложнят наемането на служители. Държавите, които заемат последните места в глобалния „Индекс на работната сила“, са от този регион – Бразилия, Хондурас, Боливия и Венецуела. Само САЩ и Канада се класират в първите 10 позиции на съответно 4-то и 6-то място.

- EMEA – Първите пет държави от региона са Великобритания, Ирландия, Естония, Обединени арабски емирства и Израел. Всички те с изключение на Израел се класират на първите 10 глобални позиции. По-големият достъп до образование и увеличаващите се инвестиции в развитието на умения допринасят за потенциала на работната сила в региона.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички