България има голям потенциал за развитие на изкуствен интелект


България има голям потенциал за развитие на изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

9491

Благодарение на своя силен ИТ сектор България има потенциала да се превърне в ключов пазар за развитието на изкуствен интелект. До това заключение достига проучване на международната компания за иновации Vangavis, която е разположена в София.

Оценяван на над 500 млн. евро, европейският пазар на изкуствен интелект се очаква да се развива, нараствайки с над 40% в периода до 2026 г., пише Emerging Europe.

Развитието на технологиите за изкуствен интелект създава вълна от стартъпи в България, като близо 30 на сто от изследваните компании в проучването са създадени през последните две години.

Потенциалът на България в областта на изкуствения интелект ще извлече голяма полза от развитието на екосистема, която обикновено се формира около научни общности, иновативни предприемачи, инвеститори, големи корпорации и правителствени организации. Тази екосистема привлича и големи международни корпорации и компании, които инвестират и работят с тези учени и стартиращи фирми. Резултатът е създаването на голям брой нови високотехнологични работни места и създава естествена връзка между науката и бизнеса.

"Има три фактора, които засилват развитието на изкуствения интелект в България през последните 10 години: огромният растеж на софтуерната индустрия, достъпът до рисково финансиране и нарастващата научна общност за данни", казва Атанас Киряков, главен изпълнителен директор на компанията "Онтотекст", специализирана в семантичните технологии.

Секторът е нараснал над 5 пъти от 2007 г. насам, както като приходи, така и като служители. "Много от световните IT лидери откриха офиси с научноизследователска насоченост в София. Това създаде много инженери, работещи по сложни ИТ проекти, включително и напреднали анализи над големи масиви от данни. Това е огромна разлика в сравнение с други страни, където софтуерната индустрия е доминирана от евтини аутсорсинг услуги", обяснява Киряков.

В България има около 500 специалисти по изкуствен интелект, а около 3% от работните места за разработчици са с такава насоченост. Създадените продукти са предназначени главно за търговията на дребно, финансите и медийната индустрия.

Здравеопазването също е един от секторите в България, в които технологиите с изкуствен интелект ще бъдат от голяма полза. Очаква се броят на фирмите в сектора да нарасне още повече с развитието на здравната екосистема.

Въпреки това, компаниите предпочитат да видят вече работещи технологии за изкуствен интелект, преди да ги приложат. "Това, което е на първо място, е обработката на естествен език (известен също като анализ на текста)", посочва Киряков.

Но ограниченият достъп до обществени големи масиви от данни все още е пречка за развитието на изкуствения интелект в България, когато става въпрос за обучение на хора и системи.

Големите международни компании не са склонни да аутсорснат развитието на изкуствения интелект, страхувайки се, че ще изгубят конкурентно си предимство, като разпространят знанията си.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички