България има голям потенциал за развитие на изкуствен интелект

България има голям потенциал за развитие на изкуствен интелект
Източник: iStock/Guliver

Благодарение на своя силен ИТ сектор България има потенциала да се превърне в ключов пазар за развитието на изкуствен интелект. До това заключение достига проучване на международната компания за иновации Vangavis, която е разположена в София.

Оценяван на над 500 млн. евро, европейският пазар на изкуствен интелект се очаква да се развива, нараствайки с над 40% в периода до 2026 г., пише Emerging Europe.

Развитието на технологиите за изкуствен интелект създава вълна от стартъпи в България, като близо 30 на сто от изследваните компании в проучването са създадени през последните две години.

Потенциалът на България в областта на изкуствения интелект ще извлече голяма полза от развитието на екосистема, която обикновено се формира около научни общности, иновативни предприемачи, инвеститори, големи корпорации и правителствени организации. Тази екосистема привлича и големи международни корпорации и компании, които инвестират и работят с тези учени и стартиращи фирми. Резултатът е създаването на голям брой нови високотехнологични работни места и създава естествена връзка между науката и бизнеса.

"Има три фактора, които засилват развитието на изкуствения интелект в България през последните 10 години: огромният растеж на софтуерната индустрия, достъпът до рисково финансиране и нарастващата научна общност за данни", казва Атанас Киряков, главен изпълнителен директор на компанията "Онтотекст", специализирана в семантичните технологии.

Секторът е нараснал над 5 пъти от 2007 г. насам, както като приходи, така и като служители. "Много от световните IT лидери откриха офиси с научноизследователска насоченост в София. Това създаде много инженери, работещи по сложни ИТ проекти, включително и напреднали анализи над големи масиви от данни. Това е огромна разлика в сравнение с други страни, където софтуерната индустрия е доминирана от евтини аутсорсинг услуги", обяснява Киряков.

В България има около 500 специалисти по изкуствен интелект, а около 3% от работните места за разработчици са с такава насоченост. Създадените продукти са предназначени главно за търговията на дребно, финансите и медийната индустрия.

Здравеопазването също е един от секторите в България, в които технологиите с изкуствен интелект ще бъдат от голяма полза. Очаква се броят на фирмите в сектора да нарасне още повече с развитието на здравната екосистема.

Въпреки това, компаниите предпочитат да видят вече работещи технологии за изкуствен интелект, преди да ги приложат. "Това, което е на първо място, е обработката на естествен език (известен също като анализ на текста)", посочва Киряков.

Но ограниченият достъп до обществени големи масиви от данни все още е пречка за развитието на изкуствения интелект в България, когато става въпрос за обучение на хора и системи.

Големите международни компании не са склонни да аутсорснат развитието на изкуствения интелект, страхувайки се, че ще изгубят конкурентно си предимство, като разпространят знанията си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.