България е сред държавите с най-голям ръст на обездвижените хора

България е сред държавите с най-голям ръст на обездвижените хора
Източник: iStock/Guliver

България е сред страните, в които най-много расте процентът от пълнолетното население, което не се движи достатъчно. Това показва доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от националното радио.

В проучването си СЗО предупреждава, че над 1,4 милиарда души по света рискуват за развият диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция заради недостатъчна физическа активност.

Това важи за една трета от пълнолетните жени и една четвърт от пълнолетните мъже. Те не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

От 65-те страни, за които има данни за наблюдаване на тенденции в периода 2001-2016 г., в 28 намалява процентът на хората, които не се движат достатъчно, а в 37 се увеличава.

Най-голямо увеличение на обездвижените (над 15%) има в Бразилия, България, Германия, Филипините и Сингапур, а най-висок процент на намаляване е констатирано на Островите Кук, Йордания, Токелау, Самоа, Мианма, Соломоновите острови и Тонга.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.