България е на последно място в ЕС по БВП и реално потребление


България е на последно място в ЕС по БВП и реално потребление
Снимка: iStock/Guliver

4018

Българската икономика сериозно изостава от тази на Европейския съюз. От всички държави членки страната ни е на последно място в класация по реално потребление, измерено според паритета на покупателната способност. То се равнява на 55% от средното за Европа по данни за 2017 г. Освен по този показател, България е последна и по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, става ясно от доклад на европейската статистическа служба Евростат.

Реалното индивидуално потребление е мярка за благосъстояние на домакинствата и се състои от стоки и услуги, потребявани от гражданите, независимо от това дали те са закупени или платени от домакинствата, нестопански организации и т.н. Според данните 19-те страни в еврозоната имат доста по-добри показатели в сравнение с тези, които още не са приели еврото. При тях средното потребление на глава от населението достига 105%, а БВП на глава от населението - 106% спрямо средното за всички държави в ЕС, показват данните, цитирани от в. "Сега".

Въпреки последното място сред страните в ЕС България все пак върви нагоре, като през 2016 г. реалното потребление у нас е било 53% - с два пункта по-нисък резултат в сравнение с последните данни от миналата година.

Точно преди България се нарежда Хърватия със сравнително висок резултат - 61%. Преди нея е Унгария със 63%. Впечатление прави северната ни съседка Румъния, която миналата година делеше място с Унгария, но сега е позиция преди нея, с резултат от 68%.

В Гърция индивидуалното потребление, измерено по паритет на покупателната способност, достига 77% от средното за Европейския съюз. В Латвия този показател е 70%, а в Естония - 72%.

Страните, лидери в класацията, са Люксембург с впечатляващите 130% от средното за Съюза, Германия - 122%, и Австрия със 118%.

По показателя за Брутен вътрешен продукт на глава от населението България също не се движи добре. За миналата година БВП, измерен в паритет на покупателната способност, възлиза на 49% от средното за ЕС, като това отново е най-ниската стойност сред страните членки. Далеч преди България отново е най-новата членка на ЕС - Хърватия, 61%. Преди нея е Румъния с 63%, а Унгария я изпреварва с 68%. И Гърция по този показател се движи доста по-добре от България с резултат от 67%.

Най-висок стандарт отново поддържат жителите на Люксембург. БВП на глава от населението там достига 253% от средното равнище в съюза. Германия обаче не успява да се впише в челната тройка, и остава със 123% след Ирландия (184%), Австрия, Холандия (128% за двете) и Дания (125%).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички