България е готова за еврото, заяви проф. Валери Димитров

България е готова за еврото, заяви проф. Валери Димитров
Източник: БГНЕС

Като цяло България се справя много добре, целта, обявена от финансовия министър Владислав Горанов от 1 януари 2022 г. в България да може да се плаща в евро не е твърде амбициозна. Това каза финансистът проф. Валери Димитров пред БНР.

„България се справя много добре по отношение на публични финанси, а напоследък и дори по ред икономически показатели, икономически растеж“, каза бившият председател на Сметната палата.

„Мисля, че България е готова за еврозоната“, каза проф. Димитров.

Според него в огромна степен това се дължи на режима на валутния борд, което е най-доброто нещо във финансовата и валутната история на България.

Макар да смята, че страната ни е готова за еврозоната, проф. Димитров каза, че трябва да се изчакат тестовете на системата, които сега вървят, и оценката от Европейската централна банка на банките ни.

Според него банковата система в България е в добро състояние, но има други сфери, в които са необходими по-големи усилия.

„Не банковия и финансов сектор, там има какво да се подобрява. Има един огромен проблем – управлението на дружествата с държавно и общинско участие, там има много провали“, каза проф. Димитров.

„Препъникамъкът (за еврозоната – б.р.) като цяло е все още ниската степен на икономическо развитие на България, ниските икономически показатели в сравнение с размитите членки на ЕС... В последните години обаче България наваксва“, добави той.

Влизането в еврозоната ще спомогне за по-бързото преодоляване на бедността, но то няма как да се случи за няколко години, каза още Валери Димитров.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.