България-Македония: Коридор 0


България-Македония: Коридор 0
Снимка: БГНЕС

5630

България и Македония са единствените европейски съседни държави, които не са свързани нито с магистрала, нито с влак, нито със самолет. За сметка на това двете столици са излъчили десетки президенти, премиери и министри, които са обещали хиляди пъти през последните 30 години, че за тях инфраструктурата е приоритет, предаде БГНЕС.

В инфраструктурно отношение двете държави имат и нещо още по-оригинално. Напълно изграден Граничен пункт, през който минаваш... без никакъв контрол. Там няма дори поседнал полицай, който с досада да Ви махне да продължавате без да спирате.

На ГКПП "Клепало", край Берово, (Кресна от българска страна, б.р.) е така, защото от 20 години от македонска страна е изграден ГКПП с цялата необходима инфраструктура – гишета за проверка на документи, митнически пункт, място за преминаване на тежкотоварни камиони, огромен паркинг, магазини, но от българска страна има само една ... гола поляна.

Екипът на БГНЕС мина "държавната граница" няколко пъти и в двете посоки, без някой да разбере.

Времето е спряло и на друг ГКПП на българо-македонската граница – Логодаж, където цари 30-годишна разруха. Той "се ремонтира" за осми път през последните 28 г. ...

Тези дни, без никакво притеснение официалните власти в София съобщиха, че през следващите 5 г. "ще решат дали да построят "Клепало" или да ремонтират "Логодаж".

В същото време и Македония, и Албания, които не са членове на Европейския съюз и не получават щедри евросредства по оперативна програма "Транспорт", постигнаха сериозен напредък, изграждайки магистрали в едни доста сложни условия. Всеки, който е пътувал на Запад по посока Дуръс споделя добрите си впечатления от добре уредените и поддържани пътища.

А Косово, което е държава на само 10 години построи магистрала до македонската граница през изключително трудно дефиле... За магистралата свързваща Белград с Атина и минаваща през Македония, ще припомним, че съществува от десетилетия.

През 2019 г. Коридор №8 се равнява на Коридор 0. Интересно, защо това не пречи на нито един "патриот" и от двете страни на границата. Всяка граница разделя, но тази малтретира, унижава и разкрива престъпното отношение на няколко генерации политици, в условията на демокрация... Въпросът е в името на какво? Безхаберие? Със сигурност не! Липса на средства? Категорично Не!

И тук стигаме до трагичното заключение: Тук е така, защото "най-братските народи" трябва да живеят "най-разделено".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички