Будителят Джак Ма се оттегли от империята Alibaba


Будителят Джак Ма се оттегли от империята Alibaba
Снимка: Getty Images

5647

Джак Ма – милиардерът, който постави началото на електронната търговия в Китай, се оттегля като изпълнителен председател на Alibaba. Ma обяви пенсионирането си навръх 55-ия си рожден ден, решавайки да замени технологичния бизнес с благотворителни дейности.

За 2 десетилетия китаецът превърна Alibaba от основан в жилището му стартъп в бизнес за 460 млрд. долара. Той стартира своя фондация "Джак Ма" през 2014 г., изтъквайки Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс като вдъхновение за благотворителните му начинания.

"Преди да навърша 70 години, мога да направя нещо в други области, в области като образованието", каза Ма по време на събитие на Alibaba миналия септември.

Той обяви намерението си да подаде оставка преди година. Дори след като се оттегли от висшето ръководство и управителния съвет на Alibaba, се очаква той да продължи да оформя бъдещето на компанията чрез пожизненото членство в Alibaba Partnership - група от 36 души, които могат да номинират мнозинство от директорите в борда. Той също така запазва 6,22% дял от компанията. Изпълнителният директор на Alibaba Даниел Жанг ще го наследи като председател на борда на холдинга.

Ма е най-известният предприемач в Китай, а с богатството му от близо 40 млрд. долара го превърна в най-богатия човек в страната. Бивш учител по английски език, той не крие страстта си към образованието. Датата за официалното му оттегляне също не е избрана случайно – това е Денят на учителя в Китай.

Учителят Ма

Именно демонстрирайки мисленето си на учител, Ма говори за оттеглянето си и ключовата роля на образованието в бъдещия свят.

"Учителите винаги искат техните ученици да ги надминат, така че отговорното нещо за мен и компанията е да оставя по-млади, по-талантливи хора да поемат ръководни роли", каза Ма миналия септември.

Миналата година Ма говори за предизвикателствата пред бъдещето на образованието на Световния икономически форум, като предупреди, че "ако не променим начина, по който преподаваме, след 30 години ще изпаднем в беда".

Настоящият подход, основан на знанието, ще "провали нашите деца", които никога няма да могат да се състезават с машини, каза Ма. Децата трябва да бъдат научени на "меки умения" като независимо мислене, ценности и работа в екип, добави той.

Ма насочва усилията си там, където са най-нужни – в селските райони на Китай и Африка, а фондацията му ще подпомага тези изостанали области с щедри субсидии.

Милиардерът се оттегля, когато е на върха и има пълната подкрепа на китайските власти, които налагат все по-строги ограничения на технологичните компании. "Той има желание да осигури наследството си. Той не излиза изцяло от компанията. Но този ход е интелигентен начин да остане на върха", твърди Дънкан Кларк, автор на книга за Джак Ма и Alibaba.

"В областта на филантропията, образованието, околната средата той има достатъчно възможности да се издига. Области, в които правителството ще бъде толерантно, ако не и окуражаващо", обяснява Кларк.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички