Британският хаос около Brexit обърква бившите колонии


Британският хаос около Brexit обърква бившите колонии
Снимка: iStock

2769

В голяма част от бившите британски азиатски колонии мнозина приемат предстоящото напускане на Обединеното кралство от Европейския съюз със смесица от объркване, апатия, забавление - и една доза злорадство, пише в свой материал AFP.

Великобритания дълго време оправдаваше имперското подчинение с аргумента, че правилото „Британия управлява“ е довело до ред, стабилност и споделен просперитет - дори след като отстъплението на Лондон от колониализма роди множество затруднени нови нации, все още засегнати от исторически несправедливости.

Сега британците са изправени пред хаос и вътрешно разделение между самите себе си, заедно с потенциалната изолация и години на икономически затруднения - особено ако Великобритания се разведе с ЕС без сделка на 12 април.

"Родена съм и възпитана в тази британска колония, наречена Хонконг, и мислех, че британците са много разумни хора", отбелязва Клаудия Мо, депутат-демократ във финансовия център.

„Гледах процеса на Brexit като бивш жител на колония и това е почти като фарс, тъжно смешно е, тъжно забавно. Аз съм объркана, защо и как нещата са стигнали дотам, където се намират сега“ , каза тя пред AFP.

62-годишната Мо е нараснала политически по време на бурен период на родното ѝ място, породен от колониалното наследство на Великобритания - предаването през 1997 г. на Хонконг на Китай.

За разлика от Brexit, хонконгците нямаха думата за бъдещето си и мнозина отчаяно искаха да получат британски паспорти в случай, че преминаването към Китай предизвика хаос. Много младежи, каза Мо, все още търсят възможности в чужбина, като се има предвид все по-авторитарната власт на Пекин, но те може да са по-малко склонни да изберат Великобритания.

"Мисля, че на първо място сред тукашните хора ще са по-вероятно Австралия и Канада", отбеляза тя.

В Индия, Срееарм Чаулиа, декан на училището за международни отношения Джиндал, каза, че много смятат Brexit за последната глава в това, което е "рязък спад на положението, при което Великобритания заповядва като великасила".

"Те не са златната среда, към която трябва да се стремите", каза той. „ Имаме усещане за потъващ кораб и всички искат да напуснат потъващ кораб.“

По-късно тази година индийската икономика ще надмине тази на Великобритания.

"След това Обединеното кралство ще сила от средна величина. Това е като обрат в мащаба", отбеляза той.

Студенти от университета в Дака, Бангладеш, изразиха различни мнения за това какво би означавал Brexit.

Сиед Тахсин каза, че се надява отношенията между двете страни да бъдат "по-положителни от всякога", като се има предвид, че Великобритания е обещала да засили връзките си с държавите от Британската общност.

Други обаче се оплакваха, че антиимигрантските настроения, които подхранваха гласуването за излизане от ЕС, ще направят Великобритания по-малко гостоприемна за чуждестранните посетители, а бангладешката общност вече е там.

"Самият Brexit е политика на превъзходството на белите ", оплака се студентката Аишваря Прома, добавяйки, че се страхува, че "просто ще накара повече ... имигранти да се върнат в техните страни."

Макар че британците и европейците може да са погълнати от непрекъснатата драма на Brexit, много продължават да казват, , че са по-заети от местните проблеми.

"Проблемът с Brexit и по-широките разговори за демокрацията изглеждат далеч от ежедневния живот в Шри Ланка, където всички сме погълнати от собствената ни дисфункционална политика", заяви главният редактор на вестник „Сънди Обзървър“ Дхариша Бастиан.

Депутатът националист в Шри Ланка Удая Гамманпила смята тази незаинтересованост от ставащото с Brexit за добър знак.

„Вече не сме заети с грижи за британската политика. Постепенно преодоляваме нашия колониален манталитет", каза той.

Като се имат предвид културните и езикови връзки, австралийците следят драмата на Brexit може би по-отблизо от всяка друга бивша колония.

Ник Милър, европейски кореспондент на вестниците Sidney Morning Herald и The Age отбеляза, че има "непосредствен интерес" от страна на читателите.

„Гледката на една страна, която умишлено отблъсква близко, взаимноизгодно партньорство, умишлено увреждайки икономиката и влиянието на културен принцип е изненадваща“, пише той.

Въпреки че отбеляза, че Великобритания едва ли е имала монопол върху политическата дисфункция.

"През последните 11 години сме сменяли шест пъти министър-председателите, само два пъти в резултат на избори", пише той.

Други гледат на нещата с чувство за хумор.

Видеото на Brexit Yoga на австралийския комик Сами Джи - включващо пози, като "Възходящ национализъм“, „Постоянно съжаление“ и „Гледаща надолу икономика“ - мина миналия месец във Фейсбук и натрупал около 5.4 милиона посещения.

Сингапурският студент по икономика Линус Йео каза, че иска да търси ползи. "Чувствам се, че сякаш е дошло идеалното време за почивка във Великобритания", каза той. „Паундът вероятно ще падне.“

В същото време Танмай, оператор на свободна практика в Ню Делхи, се пошегува, че брекзитърите може да се научат на малко търпение от Индия.

"Не съм изненадан, че Brexit отнема много време", каза той.“ На англичаните им отне векове да напуснат оттук.“

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички