Борисов: Ще предложим 1 лев субсидия за партиите

Борисов: Ще предложим 1 лев субсидия за партиите
Източник: БГНЕС

Вкарваме закон за 1 лев субсидия на партиите, заяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин, когато изненадващо дойде в парламента и участва в заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

В днешната програмата на Народното събрание са заложени промени на първо четене в Закона за политическите партии, с които се предлага затягане на правилата за получаване на партийна субсидия. Към настоящия момент държавният бюджет предвижда субсидия от 11 лв. на получен действителен глас.

„Взехме решение на Министерски съвет, издадохме постановление, входирахме го в парламента, а сутринта се събрах с парламентарната група, за да го защитя“, подчерта Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Да видим тогава как ще се оправят партиите през следващите години – как ще плащат на изборите, как ще плащат на политолози и социолози и всичко останало“, коментира предложението Борисов. „Аз бих на изборите като кмет без един лев, без партия, без нищо“, допълни още той.

Предложението вече е депозирано в деловодството на парламента, а Борисов изрази надежда всички парламентарни групи да го подкрепят. „С парите, които ще се спестят от това, ще строим детски градини и ясли“, подчерта премиерът.

Той обяви, че е коментирал с финансовия министър възможността да няма ДДС върху книгите, защото по думите му образованието е приоритет на кабинета, но всичко все още е на етап обсъждане.

Борисов разкритикува опозиционните БСП и ДПС, които предлагат диференцирано ДДС за някои продукти, че за много години управление не са направили това. „Защо сега казаха има пари в държавата, а преди, при тях, нямаше? Това са логични въпроси. Защо не го направиха, когато бяха на власт? Орешарски защо не махна данъци или Станишев?“, продължи да пита Борисов.

Той коментира и напрежението в „Обединени патриоти“, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. Борисов обаче не се притеснява от него и заяви, че при срещата си тази сутрин всички са били в добро настроение.

„Никога не сме стигали до тази крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани. След като 11 лева на глас на някои им се струва твърде много, да видим как ще се оправим с 1 лев“, коментира темата за партийните субсидии финансовият министър Владислав Горанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.