Борисов: Разбрали сме се газът по ТАНАП да минава през България


Борисов: Разбрали сме се газът по ТАНАП да минава през България
Снимка: БГНЕС

4504

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир, в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

ТАНАП ще докарва газ от Азербайджан до границата между Турция и Гърция, като отдавна двете държави работят за връзването му с друг газопровод, който Гърция усилено строи и е почти готова с отсечката на гръцка територия - ТАП. ТАП трябва да мине през Албания и да акостира в Италия, а свързването с ТАНАП ще завърши т.нар. Южен газов коридор, като България остава встрани от директните доставки. Самият Йълдъръм потвърди, че предстои свързване на ТАНАП с ТАП.

Това, което сме се разбрали с турската и руската страна, е газът да мине през България - домашното ни е как да се случи това съгласно Третия енергиен либерализационен пакет, заяви категорично Борисов. "Ако има нещо да отречеш, отричай сега - в България има много преводачи, които ми държат кусури", подчерта българският премиер (бел. ред. - Борисов се заяде по темата с депутата от БСП Антон Кутев по време на парламентарния контрол на 8 юни).

Според него, след разширяването на ТАНАП за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката - от 14 млрд. куб. метра до 15,7 млрд. куб метра годишно. Става въпрос за доставките през Украйна. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България. Йълдъръм пък обясни, че чрез връзката ще може да се завърши по-голямата свързаност с европейската газова мрежа.

Утре Теменужка Петкова е на среща в Белград, защото трябва да намерим формулата как да се транзитира газ в съзвучие с Третия енергиен либерализационен пакет, поясни българският премиер.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. "Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата "мир", подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Турският премиер пък поиска да се увеличи оборотът на стокообмена с около 40%.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички