Борисов: Работодателят ще плаща първия ден от болничните


Борисов: Работодателят ще плаща първия ден от болничните
Снимка: БГНЕС

5452

Управляващите се отказват от идеята първия ден от болничните да се плаща от работещия, а предложената промяна няма да бъде внесена в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на АМ "Хемус" и обиколката му в района на Габрово.

"Кои промени в болничните да коментирам? Това, което синдикатите знаят, е, че ще обсъждаме този въпрос на Тристранката. До този момент не само че няма входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен", обясни той.

"Няма да бъде вкарвана тази тема в парламента. Прави са хората, няма да го входираме, защото не може да наказваме истински болните хора и те да си плащат първия ден от болничните заради тарикати", категоричен бе премиерът.

Премиерът посочи, че в НСТС ще се обсъди проблемът с болничните, ТЕЛК-овете и фалшивите инвалидни пенсии. "Всички се радваме, че индустрията, икономиката и БВП нарастват. Само че пределите на работещите хора имат лимит. Не може да оставим 2 милиона да работят максимално, а останалите покрай тях да се измъкват", категоричен бе министър-председателят.

"Дали сме 1 млрд. лв. за безплатни лекарства и в същото време болничните са от 8 млн. на 18 млн.", отбеляза Борисов. Той бе категоричен, че няма да толерира тарикатите и изрази желание да види нетърпимостта в хората по отношение на злоупотребите с болничните.

Защото като се вземе такъв болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари, подчерта той.

Предложението да не се плаща първия ден от болничните разгневи мнозина и предизвика остри реакции, а синдикатите заплашиха с протести.

Промяната бе приета като несправедлива, тъй като ще принуди хората да ходят болни на работа и ще накаже изрядните работници вместо измамниците.

Единствено работодателите бяха доволни от нея и настояха да не плащат не само първия, а и следващите 2 дни от болничния.

В момента първите 3 дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното възнаграждение. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички