Борисов: Контролът на технологиите трябва да остане у човека


Борисов: Контролът на технологиите трябва да остане у човека
Снимка: БГНЕС

2964

Технологиите се развиват, но контролът и управлението трябва да останат у човека. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Цифрова асамблея 2018.

„Еврокомисарят Мария Неделчева е едно потвърждение, че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с технологичните дейности. Ние от Западните Балкани винаги сме имали претенции, че сме най-умните, но и най-бедните и един от начините да се докажем на Западния свят е, че можем да бъдем лидери. Имаме и силите, имаме и 9-е млрд. евро от ЕС, имаме и българския еврокомисар. Наричам Мария Габриел Мария Неделчева, за да се знае, че е българка, да не си помисли някой, че е французойка", допълни премиерът, цитиран от "Фокус".

"Ние искаме да поставим човека в центъра, но колкото повече развиваме технологиите – ние всички гледаме постоянно сериали, в които виждаме колко много се развиват машините. Но нещо, което съм научил от живота е, че това, което гледаме в американските сериали, става факт след няколко години. Важно е обаче мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство. Това е бъдещето. Искаме от трети клас децата да започнат да програмират, да има Wi-Fi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, обясни Борисов.

Премиерът посочи, че България беше една от първите държави в света, чиито хакери се научиха как да източват кредитните карти и посочи, че за това е важна и защитата. „Но ние се преборихме с това. Високите технологии изискват два или три пъти по-висока сигурност. Защото съвсем на други нива ще преминат заплахите, които предстои да дойдат. Паралелно с това работим и за това да падне роуминга. Но важното е Балканите да бъдем единни и да им покажем нашия потенциал. Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри“, обясни Борисов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички