Борисов: Европа само си търси мотиви да не приеме България в Шенген


Борисов: Европа само си търси мотиви да не приеме България в Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver

4529

Западна Европа само си търси мотиви да не приеме България в Шенген. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където взе участие в конференция на тема "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс Зайдел".

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, а не сме в Шенген", добави още Борисов. "България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо", заяви премиерът.

По негови думите релокацията не работи, защото мигрантите искат да отидат в Германия, а не да стоят в България. "Прибираме ги, те пак бягат. Вариантът е да направим затвори, но това не е хуманно", каза още премиерът, предаде Actualno.com.

По думите му споразумението с Турция за мигрантите трябва да бъде продължено.

"Споразумението с Турция трябва да продължи и на всяка цена трябва да си платим. Европа трябва да си плати. Много неща в Турция не ни харесват, но без турците ние сами не можем да се справим с миграцията", допълни Борисов.

Припомняме, че на 18 март 2016 година ЕС и Турция договориха споразумение за миграцията. Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от Егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец - регистриран в турски бежански лагер. От своя страна Съюзът ще трябва да изплати 3 млрд. евро.

"Преди 3 години направихме грешка (има предвид ЕС, бел. ред.). Трябваше да затворим веднага границите, да се изнесат центрове за сигурност в конфликтните райони, а дипломацията през това време да работи, за да спре войната", заяви още премиерът.

"Ако има нужда от икономически мигранти Европа, ако някой ги иска - да влизат. Ако не - да се връщат да възстановяват своята страна", добави той.

По думите му в момента ЕС стои пасивен, докато другите решават съдбата на света. "Путин, Ердоган и държавният секретар на САЩ се срещат в Сочи, говорят си и решават проблемите. А ние решаваме кой колко мигранти да вземе и колко милиарда евро ще изсипем за това, което са причинили другите", посочи още премиерът.

"Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони", каза Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички