Борисов: Догодина по това време ще имаме връзки към газовия хъб и в двете посоки


Борисов: Догодина по това време ще имаме връзки към газовия хъб и в двете посоки
Снимка: Министерство на енергетиката

2882

15,7- 16 млрд. куб. м газ ще могат да идват и от Турция и за Турция. Това каза премиерът Бойко Борисов при проверка на изграждането на Транзитен газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско.

„Доволен съм от това, че догодина по това време вече ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки“, заяви той, цитиран от "Фокус".

„На много хора не им се вярваше, но интерконекторите в България се строят“, коментира премиерът и посочи, че по газопровода с Турция се работи с пълен обем. „Сменихме компресорите с най-добрите американски, така че има разлика между заварката по „Южен поток“, която си спомняте и това, което се строи в момента. Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, по същия начин и с Гърция в края на годината да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство“, поясни премиерът и уточни, че правителството работи активно по това 15,4 млрд. куб. м. руски газ да идва директно в газовия хъб.

„Руският газ може да дойде по тръбата, която правим в момента, ако не договорим между ЕК и „Газпром“ директна тръба в газовия хъб. Подготвяме се и за двата варианта“, обясни премиерът и уточни, че е оптимист за срещата на високо равнище, която ще се състои много скоро.

Дейностите за изграждане на транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка Лозенец - Недялско се извършват в срок, съобщиха от Министерство на енергетиката. 

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД. Дейностите са част от проект за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия. Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка. С реализирането му ще повиши сигурността на преносната система на „Булгартрансгаз” ЕАД и ще се осигури възможност за пренос на допълнителни количества газ по транзитния газопровод в участъка между компресорна станция „Лозенец” и българо-турската граница.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички