Борисов: До края на седмицата може би ще заработи Търговският регистър


Борисов: До края на седмицата може би ще заработи Търговският регистър
Снимка: БГНЕС

2804

Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме работещ Търговски регистър. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на парламента.

По думите на министър-председателя, към днешна дата (21 август) е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли, 2018 година, т.е. покрит е периодът на годишните отчети, които са в процес на изтичане, уточни Борисов. В ход е възстановяването на месец август, каза още лидерът на ГЕРБ.

Сривът е на 9 август, когато са дефектирали 3 диска, а на 6-ти август т.е. преди това – 1 диск. До цялостния срив се стига главно заради дефектиралите 3 диска. Отговорната за поддръжката фирма - "Лирекс", пренарежда бързо наличните дискове, но базата данни не ги чете, мобилизирани са експерти, включително от Япония, за да помогнат. Тепърва обаче ще се установяват "виновните за тази криза".

Премиерът каза и, че до този момент не били постъпвали сигнали за проблеми от "Лирекс" заради Търговския регистър.

Борисов обясни и, че ще се работи по план за единно "резервно" съхранение на данни от критични системи и регистъри – нещо, което беше много критикувано с аргумента, че така се събира на едно място всичко и при пробив може всичко да "потъне". Трябвало обаче да се създадат резервни, криптирани копия от всеки държавен оператор на регистри и архиви от данни. До 3 септември трябва да има анализ и да се подготви план за работата на хранилището за резервното съхранение на всички регистри, което да се реализира до 30 септември. А Томислав Дончев добави, че "единното хранилище" всъщност няма да се намира на едно място, като каза и, че държавата имала около 17 000 регистъра.

Колкото повече качваме нещата на тези електронни облаци, ще бъдем подложени на хакерски атаки, смята Борисов, който поиска да бъде създадена работна група, за да се промени законодателството, ако трябва.

Въпроси и отговори

По процедура всяка парламентарна група имаше право на два въпроса, като "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" не зададоха нито един. И тук не се мина без скандал - дали на въпроси, зададени към Борисов, трябва да отговарят други министри - правосъдният министър Цецка Цачева и вицепремиерът Томислав Дончев. Председателят на парламента и депутат на ГЕРБ Цвета Караянчева каза, че въпроси на премиера се задават въпрос само по обща политика, а специализираните - към ресорните министри. Самият Борисов пък се възмути, че докато говори, БСП дава трибунка (бел. ред. - с искане за колективна оставка на КФН заради казуса "Олимпик").

Интересен въпрос зададе дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той попита дали било вярно, че на един сървър се качва и първичната информация, и бекъпа и дали не било направено така, че една фирма - в случая "Лирекс", да печели всички важни обществени поръчки в IT сферата. Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна, че не е така - че сървърите са два, но уточни, че му е трудно да отговори защо тогава става срив - дали заради техническа конфигурация или едновременен срив. Дончев увери и, че информация може да се възстанови - както от лентовия архив, който се прави паралелно с другите процедури по записване, така и от дефектиралите дискове, но трябвало време.

Отношение по въпроса на Цветанов взе и Борисов, който взе да припомня как в САЩ година и половина се занимават с руската намеса в американските президентски избори. Той помоли депутатите от ГЕРБ "да не вкарват дебата" сега в тази насока, защото ако си тръгнели експертите от "Лирекс" сега, "ще ни сринат".

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички