Борисов: Чичко Гугъл знае всичко


Борисов: Чичко Гугъл знае всичко
Снимка: БГНЕС

4742

Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас казва: чукни Гугъл и това може би е най-честата реплика. Чичко Гугъл знае всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов присъства на форум за технологичния гигант „Гугъл”.

„Извън това обаче светът върви в тази посока и то с толкова ускорени темпове, че ние не можем да ги асимилираме. Ако се върнем 20-30 г. назад, тогава на 10 г. се случваше нещо, например от черно –бял да стане цветен телевизорът, от кинескоп да стане плазма. Сега всеки месец има нови и нови приложения и вече не можем да си представим света без това нещо, добави Борисов.

Премиерът беше категоричен, че България трябва да върви в крак със съвременните технологии, за да бъдем уважавани от другите държави, а и за да бъдем конкурентноспособни.

„Успяхме да вкараме в класните стаи над 22 000 деца, които изобщо не ходеха на училище. Сега чух, че 15 000 тази година ще бъдат обучавани, а в България 22 000 деца нямаше да влязат в класните стаи, сиреч нямаше да могат да четат, да пишат, нищо, камо ли за дигитални познания и култура. Затова решихме да увеличим двойно учителските заплатите, над 700 млн. лева в образователна инфраструктура“, коментира премиерът.

Той заяви, че в следващите години трябва коренно да инвестираме и да променим системата, за да може всички да се движим с една скорост.

„Европа е доста изостанала в това отношение. Това което е в САЩ, Япония, Китай се прави в момента. Милиарди се вкарват в тези програми, защото това е бъдещето и ние трябва да отговорим на тези предизвикателства“, подчерта Борисов.

Той каза, че темата за дигиталната инфраструктура ще бъде обсъждана в сряда и четвъртък по време на заседанието на Съвета на Европа, който страната ни председателства. Борисов обърна внимание и на факта, че условията у нас трябва да се променят, за да не ни се крадат кадрите и те да останат в родината си. Премиерът добави, че му предстои среща с еврокомисарката Виолета Булц, с която ще обсъди проблема с т.нар. пакет за мобилност, който би довел до фалит на превозвачи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички