Борисов за шефовете на КПКОНПИ и ВКС: Или оставки, или дълъг отпуск


Борисов за шефовете на КПКОНПИ и ВКС: Или оставки, или дълъг отпуск
Снимка: Правителствена пресслужба

2884

Или незабавно оставка, или дълъг отпуск, докато траят проверките. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата "Апартаментгейт" на пресконференция след като ГЕРБ влезе в коалиция с "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, предаде Actualno.com.

Без всъщност да посочва директно имена, Борисов даде пример с ГЕРБ и как замесените в скандала политици от ГЕРБ веднага са подали оставка, като поясни, че според него следва до завършване на проверки по сигнали и заради съмнения обектите на проверка да не са постовете си. Премиерът изрично използва думите "КПКОНПИ", "ВКС", "следствието" и "всички". Нарочно не казвам имена, защото от съдебната власт са много чувствителни, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Стана ясно и, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на имотите на Георгиев и на съпругата на Лозан Панов - Елисавета. Ще има проверка и на имота на сина на ръководителя на Националното следствие Борислав Сарафов. Проверката ще бъде извършена от Върховната касационна прокуратура.

Предистория

Припомняме, че освен главни действащи лица в ГЕРБ като Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, в скандала влезе и председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, както и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Появи се и името на сина на ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов - Боби.

Доста сериозно е участието на Георгиев. За негови имоти в "Гео Милев" бяха извадени много сериозни подробности и данни, които предизвикват въпроса дали ръководителят на КПКОНПИ не е укривал данъци. Конкретно за тризонета му а ул. "Професор д-р Георги Павлов" стана ясно, че той ползва тераса от цели 186 кв. метра, която не е декларирал в задължителната си имотна декларация. Освен това се оказа, че Георгиев е купил жилището под пазарна цена, включително и по оценка на банката, която му е дала кредит - Първа инвестиционна банка. Кредитът му не покрива изцяло платените пари за жилището, но е на стойност 50% от пазарната оценка. Става въпрос за заем от 189 500 лв., който е по-нисък от първоначално искания от Георгиев и която сума представлява 50% от пазарната оценка на имота. Пазарната оценка на имота е в размер на 379 000 лв. По имотна декларация обаче Пламен Георгиев купува апартамента за 293 374,50 лева или с 85 626 лева по-евтино - отново без да смятаме терасата-покрив. Освен това се тиражира информация, че Георгиев е ипотекирал въпросната тераса, която казва, че е "обща част" на етажната собственост. Самият Георгиев така и не коментира по същество въпросите за имуществото му и се обяви за жертва на олигарси.

Що се отнася до Лозан Панов, намесена в "Апартаментгейт" всъщност е съпругата му Елисавета - защото си купува апартамент през 2013 година от фирма "Артекс" на ул. "Елемаг" в София, където са и двата апартамента, които Цветан Цветанов дава за новото си луксозно жилище в сградата "Летера" (Къщата с буквите), на ул. "Латинка" в квартал "Изток". Панова купува имота чрез фирмата си "Ганева 2000", за цена от около 225 евро на квадрат, но всъщност влиза в сделката с парцел, на който да се строи кооперация и купува при "право на строеж", а не готово жилище. От историята обаче стана ясно, че кумове на семейство Панови са собствениците на "Артекс" - семейство Мирянови.

Относно историята със сина Борислав Сарафов - Боби, излезе информация, че той си взема апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс "Еделвайс" в престижния столичен квартал "Бояна" преди няколко месеца. Апартаментът е купен за 192 000 лева, а офертите на "Еделвайс" за такива жилища са от 189 000, но евро!

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички