Борисов убеждава ЕП, че е "зелен" човек с примери за щъркелчета и блатни кокичета


Борисов убеждава ЕП, че е "зелен" човек с примери за щъркелчета и блатни кокичета
Снимка: eu2018bg.bg

4187

На остри и неудобни въпроси трябваше да отговори българският премиер Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред членовете на Европейския парламент.

Основната "атака" дойде от Ска Келер - съпредседател на групата на "Зелените".

"Много неща се случват в момента. В България има хиляди души по улиците, които протестират в защита на Пирин. Много хора протестират срещу корупцията и едно решение, което ще позволи построяването на ски зона и изсичането на гори. Председателството трябва да даде добър пример", заяви Келер.

"11 години минаха от вашето присъединяване, прочетохме и 11 доклада от ЕК. България все още е страната с най-много корупция в ЕС, което е жалко. Много от мерките са контрапродуктивни. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на някои тъмни кръгове. Имате възможност да поизлъскате своя имидж. Заемете се с борбата с корупцията, кажете ни как да ви помогнем. Вашето мото е много интересно - "Съединението прави силата". То е вярно - трябва да бъдем единни и силни. Надявам се, че вие ще отговорите са съдържанието на самото ви мото", допълни тя в своето изказване по време на дискусията.

Борисов се почувства особено засегнат и даде специален отговор на критиките на Келер.

"Специално искам да отговоря на "Зелените", защото аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е гарантирано от нашето правителство. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят щъркелчетата, от едно щъркелово гнездо. Карал съм министри лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане смачкан стрък. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за вълци, мечки, костенурки. Това, което са ви казали (бел. ред. - за парк "Пирин") - става въпрос за втори лифт. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди туристи се качват с коли в планината. Десетки дървета около пътя загиват. Гарантирам, че не само няма да се допусне незаконна сеч. В последните години България е първа в Европа по нови гори. Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи", обясни разпалено българският премиер.

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК.

Той засегна и други теми, засегнати в дискусията.

"Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. Аз съм избиран 10 - 11 пъти с моята партия като победител на избори. София имаше безпрецедентна криза с боклука. Заехме се. Сега София е най-добре организираната, след Цюрих, с изцяло компостиране, завод за преработка, депа. Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв икономически ръст? Как хората все ще ни избират на първо място? Тези наши приятели, които протестират, бяха наши коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на 3. Аз не съм им виновен, че се разделиха на 3 партии и не съм виновен, че спечелих партиите", заяви още Борисов.

Той засегна и въпроса с Истанбулската конвенция. "Българските социалисти на пленум решиха да не я приемат. Аз ще положа всички усилия да я приемем", обеща българският премиер.

По отношение на отправените критики от представители на ДПС за присъствието на националистите във властта, Борисов заяви, че "с българските патриоти работим така, че сме се разбрали, че етническия модел ще го пазим като зеницата на окото си".

Останалата част от дискусията премина много по-спокойно. Изказванията на представителите на различните формации в ЕП бяха в позитивен дух, с изключение на някои включвания от страна на български евродепутати. Какви бяха те прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички