Борисов се надява темата за корупцията скоро да отпадне от дневния ред


Борисов се надява темата за корупцията скоро да отпадне от дневния ред
Снимка: Министерски съвет

2242

Никога не съм твърдял, че сме идеални и безгрешни. Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови възможности, и се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред. По този начин премиерът Бойко Борисов завърши представянето на на резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС в Европейския парламент. Така той отговори на критиките на евродепутата от "Зелените" Ска Келер, че страната ни има още какво да покаже в битката срещу корупцията, предаде Actualno.com.

"Смятам, че има проблеми, които не са съвсем решени през последните 6 месеца, но не сте виновен за това. В други области беше постигнат успех, най-вече по отношение на Западните Балкани", каза Келер и отново призова: "Можете да направите повече по отношение на корупцията", призова тя.

"Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки един от тях", заяви в представянето Борисов. Той припомни думите си от преди 6 месеца, когато заяви, че страната ни ще работи по конструктивен и диалогичен начин. "Постигнахме 41 споразумения с ЕП от 105, които наследихме", посочи той. 

Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани: "Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена".

"Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името", констатира Борисов и добави: "Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започнат преговорите за присъединяване на Република Македония и Албания. Разбира се, споразумението за добросъседство между България и Македония, което даде старта и отворихме темата".

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена", отчете той. 

Той се похвали и с възстановяването на диалога с Турция, като добави: "Имаме нулев миграционен натиск. Голямо благодаря за подкрепата, която получихме", заяви Бойко Борисов.

"На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +", отчете премиерът Борисов.

Българският премиер отбеляза и, че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. "Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната".

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

"Всяка секунда и минута беше удоволствие да работя с българите", заяви от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите. "Много добре. Прекрасна работа. Благодаря ви за това", обърна се той към българския премиер.

Преди изказването му впечатление направи безпрецедентен срив в техническата система за озвучаване в Европейския парламент в Страсбург. Проблемът прекъсна заседанието на евродепутатите и забави изказването на Борисов. Проблемът възникна малко преди председателят на парламента Антонио Таяни да даде думата на българския премиер.

Още подробности от отчета на Борисов прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички