Борисов разтревожен, че ЕС ще пренасочва пари от Източна Европа заради бежанците


Борисов разтревожен, че ЕС ще пренасочва пари от Източна Европа заради бежанците
Снимка: БГНЕС

2979

Незабавно затваряне на външните граници на ЕС, затворени центрове за бежанците, които са вече в ЕС, изнесени центрове в близост до точките за конфликт – това ще предложи България на извънредния неформален съвет на ЕС, който ще се проведе на 24 юни, по думите на премиера Бойко Борисов. Припомняме, че в края на следващата седмица ще се състои и официален Съвет – на 28 и 29 юни.

Пред всички казах на Себастиан (бел. ред. – Курц, австрийският премиер): "Как си представяш да ти дам трасе да върнеш бежанци в България (бел. ред. – заради регистрация по произход)", похвали се Борисов с постиженията си на Европейските съвети. И моментално посочи, че заради бежанската криза и различните позиции на Западна и Източна Европа Западът искал да пренасочва пари от кохезионната политика към грижата за мигрантите, внушавайки, че това ставало под маската на "върховенство на закона", а не трябвало да има разделение.

Припомняме, че намерението на ЕК относно върховенството на правото като критерий за евентуално намаление или спиране на средства от фондове, свързани с кохезионната политика, беше представено като отделна мярка, извън седемгодишната бюджетна рамка, като тази мярка може да бъде приета с квалифицирано мнозинство – поне 55% от страните-членки, но представляващи поне 65% от населението на ЕС. Ако това бъде одобрено, ЕК ще може да предлага ограничаване или спиране на еврофондове за държава-членка, за която счете, че има проблем с върховенството на закона или с финансовото управление! След това Европейският съвет трябва да одобри – пак с квалифицирано мнозинство, като описаното по-горе в текста.

Винаги съм държал една и съща позиция на всички Съвети на ЕС през последните три години по отношение на миграцията. Аз казах за пръв път, че трябва да направим центрове за убежища в близост до конфликтите. Тогава ме обвиниха, че това ще е от полза на Турция, но в Йордания има 2 млн. бежанци и те чакат да се върнат в Сирия. Това заяви министър-председателят, който говори пред парламента, след като беше призован от Народното събрание да разясни каква е позицията на България относно бежанската криза.

Първа точка, която съм защитавал, е незабавно затваряне на външните граници на ЕС, подчерта премиерът. Всички имаме опит с наводненията – първо трябва да се спре вълната, после да се почиства, ремонтира, да се оказва помощ, добави той.

Борисов направи и обичайното лирично отклонение, в което припомни как изглеждала Сирия и как Тони Блеър се извинил на Ирак, но това нямало да го възстанови. Износът на демокрация в Арабския свят, който беше направен и от ЕС, се оказа пълен провал, заяви премиерът, който очаквал на срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин да се прекрати войната в Сирия.

Споразумението за бежанците между ЕС и Турция трябва да работи – иначе и за България има риск, подчерта лидерът на ГЕРБ. Според него имало опити да влизат мигранти – по 25, 30 души, които Турция веднага си вземала заради това споразумение. Освен това, Борисов щял да даде на "колегата Ципрас" записи от термокамери по границата как влизали мигранти през тяхната граница. "Те са получили огромни пари от ЕС, а имат всичко на всичко върнати трима души в Турция", каза премиерът. И подчерта, че икономическите мигранти трябва да се връщат откъдето са дошли – България не иска такива мигранти.

Борисов каза и, че "освен за убийство и войни не са учили, друго не знаят", визирайки специално афганистанците, които така били научени заради "колониалната политика", като освен това били от различна религия. Премиерът каза и, че всеки търсил начин да преодолее оградите и че нищо не гарантирало, че ако сега България се съгласи да вземе 1000-2000 души, нямало да се налага да вземе още повече в бъдеще.

С удоволствие ще идвам всеки път, но не така истерично – незабавно да дойде. Поканете ме, като не дойда, тогава ме нахокайте – ако няма да е единият ден, ще е другият, завърши Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички