Борисов поиска бързи проверки за "Емко"


Борисов поиска бързи проверки за "Емко"
Снимка: БГНЕС

3024

Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на завода „Емко“, поиска премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на заседанието.

По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат коригирани грешките и да се изпълнят указанията на проверяващите.

„По всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха, говоря - в много фирми. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът“, казва премиерът Борисов.

В сряда работници на "Емко" излязоха на протест, а министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че е изпратил сигнал до прокуратурата заради три вида боеприпаси.

"Причината – последните два пъти "Кинтекс" е поискал оферти само от "Емко", но не и от ВМЗ и "Дунарит", а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска", каза Караниколов.

Той не пропусна да попита защо "онзи, който се обявява за собственик на "Дунарит", не се е загрижил за това и не е пратил оферта, за да може предприятието да спечели. Припомняме, че русенският военен завод дълго време беше част от империята на банкера Цветан Василев, а сега в Книгата на акционерите за собственик е посочена точно "Емко", която е на Емилиян Гебрев.

Ще има проверка в "Кинтекс" какво се е случвало последните 10 години там – как са се извършвали сделките, обеща Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия.

От думите на министъра излезе, че в момента се произвежда за втори път поръчката, предназначена за Индия. Това нищо няма да струва на данъкоплатците, добави Караниколов. Припомняме, че ВМЗ сега прави боеприпасите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички