Борисов обясни какво работи Лиляна Павлова след европредседателството

Борисов обясни какво работи Лиляна Павлова след европредседателството
Източник: БГНЕС

За трети път от началото на политическия сезон премиерът Бойко Борисов се яви на парламентарен контрол, за да отговаря на депутатски запитвания.

Днес (12 октомври) министър-председателят дойде в НС, за да разясни на депутата от БСП Антон Кутев какво точно работи Лиляна Павлова, която е начело на Министерството за българското европредседателство, предава Actualno.com.

"Не разбирам какво точно прави министърът. Австрия, която в момента държи европредседателството, няма такъв министър, а ние имаме", добави депутатът във въпроса си, като напомни, че в министерството работят около 70 човека, които получават заплати и осигуровки от бюджета.

В отговора си Борисов уточни, че Павлова ще продължи да е министър, докато не приключи "тройката", от която страната ни е част - Естония, България и Австрия.

"В държавните органи на Румъния и Хърватия има покана към България да споделим опита си, натрупан по време на нашето председателство. Работим в координация с Естония и Австрия по приетата програма, този процес ще приключи с резултати в края на 2018 г.", добави Борисов.

"Задълженията на министър Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на европредседателството, а с официалното приключване на трио председателството, както е залегнало в програмата на ЕС", обясни още той.

По думите му освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС. Той добави, че Павлова ръководи заседанията на СЕВ и координира изготвянето на проекти и планови документи.

На Павлова било възложено да координира Седмата годишна среща на страните от Централна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли.

"Взехме решение тогава да се създаде партньорски център в България, възложено е на министър Павлова да координира работата на този център заедно с китайската страна", уточни още Борисов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.