Близо половината бебета в България се раждат недоносени


Близо половината бебета в България се раждат недоносени
Снимка: БГНЕС

4141

В България недоносени се раждат цели 46% от бебетата. Това сочи меко казано абсурден отчет към НЗОК, който е разгласен след публикуване на стенограма от заседанието на Надзорния съвет на Касата от средата на миналия месец.

Статистиката сочи, че дори в Третия свят процентът е под 20 на сто.

"Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент", казва пред членовете на надзора управителят Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са между 10 и 12 на сто.

"Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение - по техен вътрешен код и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца", обяснява Плочев как се получава абсурдната статистика. Това би следвало да означава и че за едно бебе се плаща четири пъти по клинична пътека, предава в."Сега" в днешния си брой.

От касата предлагат новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се консултирали с неонатолози и са определили среден процент - 15 на сто от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени. "Този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете", коментира по този повод Плочев. Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, но преведени в неонатологията на друга, тъй като се случва от по-малки болници да се налага да пращат по-тежки случаи в по-големи.

Специалистите отдавна предупреждават, че детското и майчиното здравеопазване, включително и неонатологичните грижи, са критично недофинансирани, което обяснява и защо болниците отчитат толкова случаи на недоносени, за които се плаща допълнително. Въпреки че от 1 април цените на половината пътеки, плащани от касата, ще се повишат, неонатологичните не са сред тях.

Рамковият договор за тази година предвижда също и повече контрол при изписването на онколекарствата и при отчетите при интензивните грижи. Занапред при договор с касата отделенията за интензивни грижи ще подписват договор за определен брой легла. Това, според председателя на надзорния съвет Жени Начева, се прави, за да се спират опити да се надписва дейност, т.е. касата да може да следи дали не се отчита над 100% използваемост на интензивните легла.

Касата ще опита и още една форма на контрол над изписването на лекарства в онкологията, след като досегашните не дадоха резултат. "Създаваме регионални и национална комисия за наблюдение на медицинската онкология и онкохематологията, които няма да имат отношение към лечението на пациентите, а по-скоро след назначаване на терапията ще правят съответните проверки и контрол върху изписаните протоколи, така че да има кръстосани проверки между комисии на регионален и на национален принцип, и контрол върху назначаване лечението на пациентите", обяснява Начева и допълва, че така ще се контролира работата на онкокомисиите в болниците, които определят терапията на пациентите.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички